BAGDAD - Bij vier verschillende aanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zondag minstens 29 mensen om het leven gekomen en raakten tientallen mensen gewond. Dat heeft een bron bij het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld.

Twaalf mensen werden gedood bij een explosie van een minibus in de buurt van een sjiitische moskee op een markt in het district Shurta. Bij de ontploffing die om 17.30 uur plaats vond, raakten ook een 35-tal mensen gewond.

Nog in het district Shurta kwam één persoon om het leven toen een auto ontplofte. Bij die aanslag werden volgens een bron bij Binnenlandse Zaken nog eens vier gewonden geteld. Een derde aanslag vond om 18.15 uur plaats in het commercieel centrum van Karrada. Daar lieten vijftien mensen het leven en raakten nog eens vijftig mensen gewond. Eerder werd bekendgemaakt dat er slechts twaalf mensen gedood werden bij die aanslag.

De drie aanslagen werden na de 'iftar' gepleegd, dat is de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang. Nadien trekken ze vaak de straat op om een wandeling te maken.

Enkele uren voor deze reeks aanslagen kwam nog een andere persoon om het leven bij een ontploffing in de wijk al-Mansoer. Ook daar vielen nog eens drie gewonden.