BRUGGE - 'We hadden gehoopt op een goede maand september en die lijken we ook te krijgen. Met drie zonnige weekends heeft september de omzet van de toeristische bedrijven aan de kust opgekrikt', zegt regiomanager Kust Pieter Koten van Westtoer. De eerste cijfers voor de hele zomer worden midden oktober verwacht.

Het verkeer op de autosnelwegen en secundaire wegen naar de kust zat het voorbije weekend meerdere keren strop. Een aantal ongevallen op de E40 zorgden zaterdag voor vertraging. Zondagavond wees een accordeonfile op dezelfde weg tussen Brugge en Gent op een grote belangstelling voor de kustregio.

'De zon heeft veel dagjesmensen naar zee gelokt', zegt Koten. 'Zij kwamen vooral wandelen, genieten en winkelen. Over de bezetting van de tweedeverblijven hebben we geen cijfers, maar we gaan ervan uit dat veel eigenaars van de laatste warme dagen van het jaar hebben geprofiteerd om nog eens extra van hun investering te genieten.'

Over de verhuur en de bezetting van de campings en hotels zijn geen exacte cijfers bekend. De vraag naar boekingen was eind vorige week wel toegenomen.