De Belgische, Nederlandse en Luxemburgse overheid injecteren samen 11,2 miljard euro in Fortis en krijgen in ruil elk 49 procent van de respectievelijke bankentiteiten in handen. De verkoop van ABN Amro aan ING zou volgens bronnen bij het dossier binnen de twee weken rond moeten zijn. Om 10 uur begon een lokale ondernemingsraad bij Fortis. Om 15 uur volgt een Europese ondernemingsraad in de Brusselse hoofdzetel.
De Nederlandse bankverzekeraar ING koopt Nederlandse activiteiten van ABN Amro van branchegenoot Fortis. De overname zal naar verwachting binnen twee weken worden afgerond. Dat meldde vanochtend een bron dichtbij de onderhandelingen tegenover persbureau Reuters .

ING bevestigde noch ontkende in de markt te zijn voor de overname van ABN Amro-activiteiten. Een woordvoerder van het concern zei dat ING 'gegeven de buitengewone omstandigheden' nauwlettend naar de situatie rond Fortis heeft gekeken. Hij zei ook dat ING in een sterke positie zit en blijft kijken naar mogelijkheden.

Overheid schiet te hulp

Om te voorkomen dat Fortis zou omvallen, besloten de overheden van de Benelux zondagavond om Fortis gedeeltelijk te nationaliseren. De Belgische overheid investeert 4,7 miljard in Fortis, via de Federale Participatiemaatschappij (FPIM). Die kapitaalinjectie kan volledig gebeuren via autofinanciering van de FPIM. Dat wil zeggen dat de FPIM over voldoende leningscapaciteit beschikt om de 4,7 miljard zonder regeringsinbreng op tafel te leggen.

De Nederlandse regering injecteert 4 miljard euro in Fortis Nederland, de Luxemburgse overheid investeert 2,5 miljard euro via een verplicht converteerbare lening.

De overheden hebben officieel dus 49 procent in handen, maar de facto krijgen ze een meerderheid in de raden van bestuur, zo bleek op een gezamenlijke persconferentie van premier Leterme en de ministers van Financiën van België, Nederland en Luxemburg. De overheden moeten zich beperken tot een minderheidsparticipatie omdat het kapitaal anders niet tot het kernkapitaal gerekend kan worden (Tier I).

Lippens treedt terug

Een tweede stap in het reddingsplan is dat Maurice Lippens zal terugtreden als voorzitter van de Raad van Bestuur. Zijn vervanger zal buiten Fortis gezocht worden. De regering zal zeggenschap krijgen over de samenstelling van de Raad van Bestuur, die grondig herschikt wordt.

Lippens' positie staat al maanden ter discussie. Toen Fortis eind juni onverwacht een kapitaalinjectie nodig bleek te hebben, riepen beleggers om zijn aftreden. Lippens offerde echter de toenmalig CEO Jean-Paul Votron op en bleef zelf zitten.

Schootnota

Het nieuws van de overname van ABN Amro en de kapitaalinjectie van de overheid bleek uit een document dat Fortis-topman Dierckx bij zich droeg toen hij op de Wetstraat 16 aankwam voor overleg met de ministerraad. Verschillende persfotografen konden het document, de kladversie van een persbericht, op de gevoelige plaat vastleggen.

Het uitlekken van het toekomstscenario via een persfoto doet erg denken aan de zogenaamde 'schootnota' in de zomer van vorig jaar. Toen werd Jean-Luc Dehaene gefotografeerd bij het binnenrijden van het paleis met een tekst op zijn schoot.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig