Verenigde Staten winnen Motorcross der Naties
Foto: photo news
DONINGTON PARK - De Verenigde Staten hebben zondag in het Engelse Donington Park de Motorcross der Naties gewonnen. Ze haalden het voor Frankrijk en België.
In de eerste manche (MX1-MX2) ging de overwinning naar het Amerikaans supertalent James Stewart. Stewart werd even onder druk gezet door de kersverse wereldkampioen David Philipaerts, maar stelde vlug orde op zaken.

Ken de Dycker kende een matige start en vond niet meteen een goed ritme. Naar het einde toe ging het iets beter en zo finishte hij als achtste . Van Horebeek kwam na 1 ronde pas als 23e over de streep en kon ook niet echt doorpushen. HIj beet echter door en finishte als 16e.

De tweede manche (MX2-MX3) werd volledig gedomineerd door de Amerikaan Ryan Villopoto. De Kawasaki-rijder reed iedereen in de vernieling op zijn lichte motor en liet niemand in zijn buurt toe. De enige die hem enigzins kon volgen was de wereldkampioen MX2 Tyla Rattray. Rattray was ten val gekomen in de aanvangsfase en was jammergenoeg op 1 ronde gezet.

Van Belgische kant kon Steve Ramon scoren. Na een goed verdeelde wedstrijd en een beetje geluk na de pech van de Fransen finishte Ramon als tweede, waardoor België steeg in de tussenstand. Van Horebeek kende ook een goeie start en werd na een mooie race 13e.

De laatste wedstrijd werd een ware thriller. Stewart nam de beste start maar werd ditmaal op de hielen gezeten door Sebastien Pourcel. Pourcel schuwde het duel niet en ging Stewart zelfs enkele keren voorbij. Dit kon hij echter niet volhouden en hij moest de Amerikaan laten gaan.

Toen de overwinning binnen leek maakte Stewart een fout waardoor de motor stilviel. Hij kreeg zijn machine niet aan de praat en zag rijder na rijder voorbij gaan. Hij finishte pas als 23e maar zijn teamgenoot Tim Ferry zorgde voor het vijfde goed resultaat wat Amerika met 5 punten voorsprong op Frankrijk de overwinning bezorgde.

Ken de Dycker reed een betere reeks dan de eerste en finishte mooi als vierde. Steve Ramon kende een slechte start en moest van ver terugkomen. De vicewereldkampioen gaf alles wat hij kon en keerde uiteindelijk terug naar de 14e plaats. De Belgen stonden gedurende de hele reeks op de vierde plaats in de eindstand maar door de remonte van Ramon en de terugval in de laatste ronden van de Engelsen kwamen ze in extremis nog op het podium terecht met 1 punt voorsprong op Groot-Brittannië.

Joel Smets: 'Ik vertelde de mannen gisteren na de kwalificatie nog dat het moeilijk zou worden om het podium te halen. De tweede kan net zo goed vijfde worden. Ik zei hen dat het vooral belangrijk is om door te blijven gaan. En dei strijdkracht werd vandaag beloond. We hadden wel wat geluk door de crash van Mackenzie, maar ook wij kenden pech. Ik ben echt trots op mijn rijders dat zij voor het tweede jaar op rij op het podium staan.'

In de eindstand behaalden de Amerikanen 26 punten, vijf minder dan Frankrijk (31) en 15 minder dan het Belgische team (41).