BRUSSEL - MCC-voorzitter Gérard Deprez heeft zondag in Waver de gematigden opgeroepen de toon te zetten bij het hertekenen van het institutionele landschap. Deprez deed zijn oproep bij de viering van het tienjarige bestaan van de Mouvement des Citoyens pour le Changement (MCC), één van de vleugels van de MR.

'Het moment is gekomen om een compromis van Belgen te realiseren', zei Deprez zondag, in een reactie op de beslissing van de N-VA om niet aan de communautaire dialoog deel te nemen en het einde van het kartel met CD&V. Nu blijven enkel partijen in de ring die de zaken willen doen bewegen. 'De gematigden moeten de toon zetten', aldus Deprez, die hoopt dat zich 'een nieuw institutioneel landschap voor België' aftekent.

Volgens hem slaat de houding van het FDF, die andere component van de MR, op een Vlaams separatistisch scenario dat niet aan de orde is. 'De analyse van Olivier Maingain vertrekt van het principe dat de lijn van Bart De Wever het zal halen, dat Vlaanderen zijn onafhankelijkheid gaat uitroepen. Dat scenario is niet aan de orde', luidt het.