AA Gent verspeelt zege in laatste minuut
Foto: belga
Na twee opeenvolgende nederlagen leek Preud’homme weer aan te knopen met de zege, maar doelman Proto zorgde gisteren op Het Kiel voor een onwaarschijnlijk wedstrijdslot door in de slotfase de 2-2 binnen te koppen.
Harm van Veldhoven kreeg dus toch nog iets wat op een cadeau voor zijn 46ste verjaardag leek. Net als vorig seizoen eindigde de partij op 2-2 en weer was het een turbulente match met een onwaarschijnlijk wedstrijdslot.

Vorig jaar sprak Sollied achteraf van Cirque du Soleil, nu was het Proto die met een onwaarschijnlijke kopbal twee doelpunten van Maric ongedaan maakte. De gewezen doelman nam daarmee weerwraak op de Gentse fans, die hem heel de match op de korrel namen. Wedden dat de Beerschot-fans zich nu helemaal verzoend hebben met de nieuwe nummer één?

Gereputeerde namen als Fadiga en Kevin Vandenbergh zagen vanop de bank de indrukwekkende huldiging van Tia Hellebaut. King kreeg de voorkeur op het middenveld. Voorin moest Malki voor meer power zorgen, geen onaardige zet.

Preud’homme pakte naar bijna wekelijkse gewoonte toch nog uit met een verrassende opstelling. Dat Gent zou starten met een onuitgegeven verdediging, was bekend. Door de schorsing van Suler en de blessures van Duarte en Smoje speelden er achterin drie Vlamingen op rij en dat moest de communicatie bevorderen.

De Gentse trainer opteerde verder voor een 4-5-1, met Olufade als diepe spits en Ruiz centraal op het middenveld. Mutavdzic kwam daardoor in de ploeg. De Togolees had het soms wat lastig alleen voorin, de loffelijke pogingen van zijn sterk spelende Costa Ricaanse ploegmaat om hem te bevoorraden ten spijt.

Aantrekkelijke match

Het werd al bij al een aantrekkelijke partij met golvende bewegingen heen en weer. Al in de eerste minuut bleek dat de Buffalo’s achterin toch wat met een vertrouwenscrisis zitten. De Roeck en Thijs deden het goed, maar over het algemeen gaf de defensie langs de flanken toch te veel ruimte weg. Zo kon Malki al bijna meteen scoren. Gent probeerde wat terug te doen met een vrije trap van Azofeifa op Proto en een kopbal van De Roeck na corner.

Maar ondertussen was de thuisploeg net zozeer gevaarlijk, met afgeblokte pogingen van Dosunmu en King. Ook schoot Haroun nog eens voorlangs, terwijl aan de overkant Rosales het zijnet viseerde.

Germinal Beerschot verdiende het doelpunt uiteindelijk net iets meer, maar doelman Jorgacevic speelde eens te meer een puike partij. Hij tikte aardig een vrije trap van Pieterjan Monteyne onder de lat weg en hield Malki van een goal. Uiteindelijk was het Proto, door de Gentse supporters fel op de korrel genomen, die met een verre uittrap de openingstreffer forceerde. Via Malki nam Dosunmu de Servische opponent dan toch te grazen. Proto haalde zo zijn gram. Maar of het wel verstandig was om te reageren op de bezoekende fans? Overigens was dat het eerste doelpunt van een aanvaller voor die van Het Kiel dit seizoen.

Fadiga valt in

Gent leek niet al te zeer aangeslagen door de 1-0. Ruiz had duidelijk zijn betere vorm te pakken. Eerst lanceerde hij Olufade voor de perfecte tegenaanval, maar de Togolese pocketspits, later vervangen door Foley, zit duidelijk nog niet op zijn hoogste niveau. Ruiz bediende nauwelijks enkele seconden later onzelfzuchtig Maric en die trof wel koelbloedig raak. De bordjes stonden meteen gelijk, zeer tot opluchting van Preud’homme.

Tegelijk was dat toch een tik voor de thuisploeg. Gent kwam wat meer in de match. Van Veldhoven moest iets doen en gooide Fadiga in de strijd. Die dreigde al meteen te profiteren van balverlies van Maric.

Svetlicic kreeg nog een redelijke kans, maar weer zat Jorgacevic er gepast tussen. Gumienny vergat op het laatst nog een rode te kaart te geven aan Van Dooren, maar Maric leek revanche te nemen met een heerlijk gekrulde vrije trap. Tot Proto er dus met een kopslag anders over besliste.