Alessandro Ballan pakt wereldtitel
Foto: ap
Alessandro Ballan is in Varese wereldkampioen wielrennen op de weg geworden. De Italiaan haalde het voor zijn landgenoot Damiano Cunego en de Deen Matti Breschel.
Nick Nuyens werd eerste Belg op de negende plaats, Jurgen Van Goolen werd elfde, Philippe Gilbert vijftiende, Greg Van Avermaet zeventiende.

Ballan, die op een kleine drie kilometer voor de aankomst wegreed uit een kopgroep van een tiental renners, zorgde voor de 19e Italiaanse zege op een WK sinds de invoering in 1927. Italië, dat de laatste drie jaar de wereldtitel won, komt zo iets dichter bij België, dat 25 wereldtitels verzalemde. Ballan is de 15e Italiaan die wereldkampioen wordt.

Geen record van drie opeenvolgende wereldtitels voor de afscheidnemende Paolo Bettini. Ook geen regenboogtrui voor de nog oudere Davide Rebellin. Maar ze mogen gerust zijn in Italië want de aflossing van de wacht is klaar. Alessandro Ballan (bijna 29) werd de keizer van de wereld in eigen land en Damiano Cunego (27 jaar) spurtte naar de tweede plaats en maakte het succes voor het thuisland en voor Lampre compleet.

De complete Belgische delegatie moet Italië dus verlaten zonder eremetaal maar de profs hebben gereden voor wat ze waard waren. Met vier waren ze nog aanwezig in de finale. Maar Nick Nuyens, Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert en Jurgen Van Goolen moeten buigen voor de Italiaanse ploeg. Geen schande want Spanje met Oscar Freire en Alejandro Valverde als topfavorieten kwam er helemaal niet aan te pas. Toch maakte Tom Boonen achteraf misbaar omdat de gemaakte afspraken niet nageleefd werden. Ook bondscoach Carlo Bomans kon er niet om lachen.

Landgenoten in het offensief

Is het nodig om een wereldkampioenschap te laten rijden over 260 km? De vraag was nog maar eens aan de orde omdat ook in dit WK bijna tweehonderd kilometer lang niets te beleven viel. Christian Poos, Oleg Chuzda en Richard Ochoa mochten tot bijna achttien minuten wegrijden vooraleer de Italiaanse ploeg in actie schoot.

Want eens de drie teruggepakt werden, kregen we wel zeventig kilometer koers om duimen en vingers bij af te likken. Tot twee keer toe moest de Belgische ploeg orde op zaken stellen. Een eerste keer toen Alessandro Ballan een eerste keer ten aanval trok.

Er vormde zich een kopgroep van tien met daarbij drie Italianen (naast Ballan ook Paolo Bettini, Damiano Cunego) en drie Spanjaarden. Voor de Belgen ging enkel Kevin De Weert mee. Korte tijd later mochten de Belgische helpers weer in de beugel toen Davide Rebellin, Fabian Wegmann, Joaquin Rodriguez, Damiano Cunego, Andriy Grivko, Christian Pfannberger en Janez Brajkovic wegreden. Al ging nooit één van de vijf beschermde renners mee toen andere grote namen probeerden weg te rijden.

Dat leidde volgens Tom Boonen tot het akkoord om alles op de spurt te zetten, maar uitgerekend toen gingen onze landgenoten wel mee in het offensief. Greg Van Avermaet schoof meteen mee bij de tweede aanval van Alessandro Ballan en ook alweer Joaquin Rodriguez, Fabian Wegmann en Matti Breschel klampten aan.

Italianen heersen

Die kopgroep van vijf werd groter in de slotronde. Robert Gesink kwam erbij, Christian Pfannberger ook, Chris Sörensen en ook onze landgenoten Nick Nuyens en Jurgen Van Goolen. Zelfs Philippe Gilbert kwam er in laatste instantie nog bij.

Vooraan bleven de Italianen voor eigen volk de zaak in handen houden. De eerste demarrage bij de laatste beklimming van de Ronchi kwam van Rebellin. Hij werd afgelost door Ballan met aanval nummer drie. Pfannberger probeerde het ook nog maar het was tenslotte Ballan die het laken naar zich wist te trekken door weg te vliegen op drie kilometer van de streep.

Hij werd de verdiende wereldkampioen. Alessandro Ballan is niet voor niets een van de beste eendagscoureurs van de huidige lichting. De Ronde van Vlaanderen en de Vattenfall Cyclassics in Hamburg zette hij vorig jaar op zijn palmares. Dit jaar vocht hij vergeefs voor klassiek succes. Maar als tweede in Plouay, derde in Parijs-Roubaix en vierde in de Ronde van Vlaanderen was het hem dit jaar nog niet gegund.

Uitslag

1. Alessandro Ballan
2. Damiano Cunego
3. Matti Breschel
4. Davide Rebellin
5. Andriy Grivko
6. Joaquin Rodriguez
7. Fabian Wegmann
8. Christian Pfannberger
9. Nick Nuyens
10. Robert Gesink

(later meer)