Wachten op officiële mededeling
Premier Yves Leterme en de ministers van Financiën van België, Nederland en Luxemburg hebben zondagavond laat toelichting gegeven bij het reddingsplan voor Fortis.
Eerder zondag werd ervan uitgegaan dat er voor de opening van de Australische beurzen, om 22 uur onze tijd, nieuws zou komen. Maar toen was er nog geen definitief akkoord bereikt over de inbreng van de Nederlandse overheid.

Dat akkoord kwam er iets na elven wel. De Benelux-regeringen nemen elk een belang van 49 procent in de respectievelijke Fortis-entiteiten.

Dat zou hopelijk voorkomen dat er een paniekreactie uitbreekt rond het aandeel van de bank of bij de spaarders.De voorbije dagen dook het aandeel van Fortis tot onder de 6 euro, na geruchten over problemen met liquiditeit en solvabiliteit.

Overleg

Vanavond pleegde de ministerraad overleg met Fortis-topman Filip Dierckx, met de gouverneurs van de Europese, Belgische en Nederlandse Centrale Banken, en met de Luxemburgse en Nederlandse overheid.

Gisteravond zat het kernkabinet samen met vertegenwoordigers van de Nationale Bank van België en van de Commissie voor het Bank, Financie- en Assurantiewezen (CBFA), vandaag gingen de technici aan de slag.

Er waren ook permanente contacten met de bankautoriteiten, de Nederlandse, Franse en Luxemburgse regering en de Europese Centrale Bank.

De Belgische en Luxemburgse regering hebben al toegezegd om een paar miljard euro in Fortis te pompen. Maar met de Nederlandse overheid zou nog geen akkoord bereikt zijn.