Eén op zes koppels heeft vruchtbaarheidsproblemen en dat voelen de spermabanken. Zij kunnen niet voldoen aan de stijgende vraag en zijn dringend op zoek naar nieuwe spermadonoren.
Met de start van het academiejaar richten de spermabanken hun pijlen op de studenten, die een groot deel uitmaken van de spermadonoren. Dat schrijft De Zondag.

'Het tekort aan spermadonoren is een nationaal probleem', zegt dokter Guy T'Sjoen van de spermabank van UZ Gent. Hij en zijn collega's starten in oktober met een affichecampagne om studenten te overtuigen spermadonor te worden. 'Door de nieuwe wettelijke norm mag eenzelfde spermadonor slechts zes verschillende kinderloze paren helpen zwanger te worden, waardoor het tekort nog schrijnender is geworden', aldus T'Sjoen.

In het UZ Gent bieden zich gemiddeld 10 donoren per jaar aan, maar dat aantal zou minstens naar 50 moeten stijgen om aan de toenemende vraag te voldoen. 'Fertiliteitsklinieken worden steeds populairder. Er komen zelfs koppels uit Nederland naar hier om sperma te krijgen, omdat daar de anonieme donatie werd afgeschaft en sperma er nog moeilijker te verkrijgen is.'

Als een bepaalde spermadonor niet voldoet aan de gevraagde kenmerken als kleur van de ogen en gestalte, wordt vaak beroep gedaan op spermadonoren uit Denemarken. 'Daar heb je commerciële spermabanken die donoren een grote som kunnen betalen voor hun sperma. In ons land is handel drijven in menselijke weefsels verboden', aldus T'Sjoen.