Afgelopen week zijn 2.950 generatiestudenten met een ingenieursopleiding gestart aan een Vlaamse hogeschool of universiteit. Dat is 5,4 procent meer dan vorig jaar en de eerste stijging sinds jaren.
Dat blijkt uit een enquête van Agoria, de federatie van de technologische industrie, bij alle hogescholen en universiteiten die ingenieursopleidingen aanbieden.

Opvallend is dat vooral vrouwen, traditioneel ondervertegenwoordigd in de ingenieursopleidingen, mee voor de opleving zorgen, zegt Agoria. De stijging is volgens Agoria broodnodig, want sinds het begin van de jaren negentig halveerde het aantal ingenieursstudenten, waardoor de bedrijven met een groot tekort aan ingenieurs kampen.

Bij de start van het schooljaar 1990-1991 schreven zich nog meer dan 5.800 generatiestudenten in voor een opleiding burgerlijk of industrieel ingenieur. Sindsdien daalde het aantal studenten drastisch, tot de helft zelfs.

En dat laat zich voelen in het bedrijfsleven, zegt Agoria. 'Meer dan ooit zijn er ingenieurs op de arbeidsmarkt nodig. In een studie verklaart 40 procent van de technologiebedrijven dat ze in de nabije toekomst ingenieurs in het buitenland moeten gaan zoeken als het ingenieurstekort in eigen land niet opgelost raakt. Ook zijn er bedrijven die overwegen hun productie te verplaatsen naar landen waar wel voldoende geschoold personeel voorhanden is', luidt het.

Bij de start van het nieuwe academiejaar blijkt het aantal studenten weer te stijgen. Het aantal burgerlijk ingenieurs is al sinds drie jaar weer in stijgende lijn en ook dit jaar zet dit zich door (plus 5,1 procent). Ook het aantal industriële ingenieurs kent dit jaar een positieve beweging (plus 5,6 procent) na een decennium van vrije val.

Opvallend is de vaststelling dat er steeds meer meisjes de weg vinden naar ingenieursopleidingen. Bij de studie industrieel ingenieur schreven zich 14,9 pct meer vrouwen in. Vrouwelijke studenten zijn zowel aan hogescholen (54,5 pct) als universiteiten (51 pct) in de meerderheid, behalve in de ingenieursopleidingen.

Agoria voert verschillende acties om de interesse bij jongeren voor technologie en studies als ingenieursrichtingen te stimuleren. De technologiefederatie wil af van het cliché dat ingenieursstudies enkel rond techniek draaien. Het gaat ook om teamwerk, talenkennis en sociale vaardigheden.