Zesde titel voor Valentino Rossi
Foto: reuters
De Italiaan Valentino Rossi (Yamaha) heeft zondag op het circuit van Motegi de wereldtitel veroverd in de MotoGP-klasse, dankzij winst in de GP van Japan, de 15e manche van het seizoen in het WK snelheid voor motoren.
Rossi, die zo zijn 6e wereldtitel verovert in de koninginnenklasse, won zondag voor de Australiër Casey Stoner (Ducati) en de Spanjaard Dani Pedrosa (Honda).

Met zijn 8e zege van het seizoen en de 70e uit zijn carrière in de koninginnenklasse, pakt de 29-jarige Rossi zijn 8e wereldtitel overall. Het was geleden van 2005 dat de Italiaan nog eens een wereldtitel pakte.

Rossi zegevierde zondag voor de vijfde keer op rij. In de 14e van 24 ronden ging hij voorbij uittredend wereldkampioen Stoner, en uiteindelijk won hij met bijna 2 seconden voorsprong.

Met nog drie manches te gaan heeft Rossi 92 punten voorsprong op Stoner en 103 punten op Pedrosa, een onoverbrugbare kloof.

Na aankomst onthulde 'The Doctor' zijn T-shirt, waarop geschreven stond: 'Scusate il ritardo' (Sorry voor de vertraging), waarmee hij zich bij zijn talloze fans verontschuldigde dat ze drie jaar hadden moeten wachten op een nieuwe wereldtitel.

'"Het is super. Ik voel me heel goed. De strijd met Stoner en Pedrosa is zwaar geweest. Ik heb al veel kampioenschappen gewonnen, maar voor deze heb ik het meest inspanningen moeten leveren, op en naast de piste', aldus Rossi.