ROME - Paus Johannes Paulus II heeft zondag dertig nieuwe kardinalen benoemd. Hij deed dat tegenover pelgrims en toeristen die zich op het Sint-Pietersplein hadden verzameld voor de wekelijkse zondagse groet van de kerkvader. Er is nog een 31ste kandidaat, van wie de naam later bekend wordt gemaakt.
De benoeming van de kardinalen komt eerder dan verwacht. Het Vaticaan had eerder gezegd dat er zeker tot het eind van het jaar geen nieuwe kardinalen aangewezen zouden worden. Mogelijk is tot de vervroeging besloten wegens de zwakke gezondheid van de 83-jarige paus. De nieuwe kardinalen zullen op 21 oktober, wanneer Johannes Paulus de 25ste verjaardag van zijn pausschap viert, officieel worden geïnstalleerd.

Met de nieuwe benoemingen is het college van kardinalen uitgebreid tot 164 leden. Het college steunt de paus bij het bestuur van de kerk en kiest zijn opvolger. Onder de nieuwe kardinalen zijn aartsbisschoppen uit landen in alle delen van de wereld, zoals Frankrijk, Hongarije, Nigeria, Brazilië en Canada, en een aantal functionarissen uit het Vaticaan, zoals de minister van buitenlandse zaken Jean-Louis Tauran. De nieuwe kardinalen behoren net als de paus tot de conservatieve stroming binnen de kerk, waarmee Johannes Paulus de kans vergroot dat zijn opvolger een zelfde koers als hij zal varen.
Officieel mag het college van kardinalen bestaan uit maximaal 120 leden. Een deel van de huidige 164 kardinalen is echter rond de 80 jaar oud. Vanaf die leeftijd mag een kardinaal niet meer deelnemen aan het conclaaf om een nieuwe paus te kiezen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig