Auto's in brand gestoken tijdens rellen Molenbeek
Foto: REUTERS
Donderdagnacht zijn er rellen geweest in Sint-Jans-Molenbeek tussen een honderdtal jongeren en de politie. Het begon om 22.15 uur toen een politiewagen een steen door de voorruit kreeg. Maar echt ernstig werd het pas rond 23.30 uur.

De politie van de zone Brussel West hield niemand gerechtelijk aan. Wel waren er twee administratieve aanhoudingen. Het tweetal, 18 en 21 jaar oud, werden administratief aangehouden, niet op verdenking van enig misdrijf. Ze zijn al vrijgelaten.

Een onderzoek werd opgestart om de daders van de incidenten op te sporen. Twee jongeren die zich tussen de groep relschoppers bevonden, raakten gewond en moesten naar het ziekenhuis worden overgebracht. Ook een politieman raakte gewond door een projectiel.

Jongeren hadden autobanden in brand gestoken en toen de brandweer aankwam, werd die bekogeld met stenen.

Twee toevallige voorbijgangers, die aan een groep jongeren vroegen wat er gaande was, werden aangevallen met pepperspray en kregen verschillende trappen en slagen te verwerken. Hun aanvallers gingen er ook vandoor met de portefeuille van een van de slachtoffers.

De brandweer moest rond middernacht tussenbeide komen om enkele in brand gestoken banden te blussen, die in het midden van de weg waren geplaatst. Ze stonden in de Ribaucourt- en de Mexicostraat in Molenbeek. Ter plaatse gooiden jongeren uit de buurt kasseien en stenen naar de brandweer. Die vroeg daarom bijstand van de ordediensten.

Een twintigtal politiemensen van de zone Brussel West kwamen tussen. Ze kregen versterking van een dertigtal politiemensen van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene. Verder werden twee sproeiwagens van de federale politie gestuurd. Rond 2 uur vormde zich uiteindelijk een groep van een honderdtal buurtjongeren in de Ribaucourtstraat. Ze forceerden twee deuren van een gebouw met privéwoningen en staken er op de binnenkoer twee voertuigen in brand. Ze beschadigden ook vier andere. Volgens de politie waren de jongeren gemaskerd, en droegen ze ijzeren staven en stenen.

Driemaal voerde de politie vanaf 2.15 uur een charge uit, voor het de groep uiteen kon drijven. De politie achtervolgde de jongeren in de kanaalzone van Molenbeek. Vier politievoertuigen raakten beschadigd. Stenen kwamen op de ramen van de voertuigen terecht. De jongeren staken stadsmeubilair in brand, bloembakken en brievenbussen. De sproeiwagens doofden het vuur, de brandweer wou niet meer alleen uitrukken.

Na de derde charge gingen de ordediensten de cafés en vzw's binnen in de Ribaucourtstraat. De politie controleerde de aanwezigen en beval om de zaken te sluiten. Mensen die in de buurt rondhingen, werd gevraagd om weg te gaan. Geleidelijk werd het weer kalm.


Anderlecht
De politie van de zone Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst) meldde ondertussen dat er op haar grondgebied afgelopen nacht geen incidenten plaatsvonden, in tegenstelling tot wat eerder was gemeld. Woensdagnamiddag waren er in Anderlecht, aan het metrostation Aumale, wel aanvaringen geweest tussen de politie en jongeren toen agenten enkele zakkenrollers wilden oppakken. In de loop van de nacht werd een roltrap van het metrostation in brand gestoken met een molotovcocktail. Vrijdagochtend maakten verschillende media melding van nieuwe incidenten op het grondgebied van Anderlecht maar de lokale politie ontkent dat er zich enig incident heeft voorgedaan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig