De terugtrekking van de Amerikaanse strijdkrachten uit Irak, zou extremistische krachten de kans geven het Midden-Oosten over te nemen en de veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar brengen. Dat heeft de Amerikaanse president George Bush dinsdag gezegd in een toespraak voor duizenden veteranen.
Amerika zal Irak niet in de steek laten op een moment dat het in nood verkeert, zei Bush. Het zal een tijd duren vooraleer de recente militaire vooruitgang zich vertaalt in politieke vooruitgang. ‘Leiders in Washington moeten zoeken naar manieren om onze Iraakse bondgenoten te helpen, niet naar excuses om hen te laten vallen’, zei hij. Het was de tweede toespraak binnen een week waarin Bush steun wierf voor de oorlog in Irak.

De Amerikaanse president schetste het domino-effect van zowel mislukking als succes in Irak. Succes zou de snelste manier zijn om het hele Midden-Oosten op weg te helpen naar democratie, economische expansie en stabiliteit en terroristische elementen de pas af te snijden. ‘Ofwel zullen de krachten van het extremisme slagen, ofwel de krachten van de vrijheid’, zei Bush.