Gül eindelijk tot president gekozen
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül is door het Turkse parlement tot president gekozen. Gül kreeg in de derde ronde van de presidentsverkiezingen 339 stemmen.
Het was de derde keer dat over een nieuwe president werd gestemd. In de vorige twee rondes haalde Gül het telkens met gemak, maar hij kon toen geen tweederde meerderheid achter zijn naam krijgen. Vanaf de derde ronde volstond een gewone meerderheid in het parlement.

Güls AK-partij beschikt sinds de parlementsverkiezingen van juli over een ruime meerderheid van 341 van de 550 parlementszetels.

Hoewel het presidentschap grotendeels een ceremoniële functie betreft, gaat het ambt gepaard met de bevoegdheid om wetsvoorstellen met een veto te blokkeren, een belangrijk machtsmiddel.

De figuur van Abdullah Gül is omstreden omdat hij als een islamist wordt beschouwd. Zijn kandidatuur riep zoveel verzet van de seculiere elite dat een politieke crisis ontstond en premier Recep Tayyip Erdogan vervroegde verkiezingen uitschreef. Na de overwinning van de regeringspartij AK werd Gül opnieuw genomineerd door premier Erdogan.

Erdogan en Gül ontkennen dat zij islamisten zijn en Gül heeft gezegd dat hij de seculiere staatsvorm zal respecteren.

De huidige president Ahmet Necdet Sezer heeft ruim gebruik gemaakt van zijn bevoegdheden om de benoeming van Gül en anderen op zijn minst tijdelijk tegen te houden.