Heisa over nota duurt voort
Is de nota op de schoot van Jean-Luc Dehaene mee opgesteld door Yves Leterme? Die laatste ontkent formeel.
De nota die maandag op de schoot van Jean-Luc Dehaene gefotografeerd werd, is volgens de website van Knack een werkstuk van enkele partijkopstukken van de CD&V. Volgens het magazine bevestigde gewezen formateur Yves Leterme dat maandagavond in de coulissen op de West-Vlaamse regionale zenders Focus/WTV.

Leterme ontkende maandagavond formeel aan De Standaard dat de nota door hem en enkele andere CD&V'ers geschreven werd. 'Onzin', zei hij. Vandaag herhaalde zijn woordvoerster die stelling.

'Yves Leterme heeft in een studiogesprek maandag met regionale zenders Focus/WTV niet gezegd dat de nota die maandag op de schoot van Jean-Luc Dehaene gefotografeerd werd, een werkstuk is van enkele partijkopstukken van de CD&V. Het is een persoonlijk document van Dehaene, niet van de partij en ook niet van Yves Leterme', aldus Miet Deckers.

'Blijkbaar laat het geheugen van Leterme hem nogal snel in de steek. Want eerder op de avond, tijdens een voorbereidende babbel voor het daaropvolgende studiogesprek voor WTV-Focus, kreeg Leterme via de gsm het bericht dat de bewuste nota, door de foto genomen door een fotograaf aan de poorten van Belvedère, was uitgelekt', sneert Knack.be terug.

Wim De Meyer, hoofdredacteur van WTV, nuanceert. Hij was de journalist die het voorbereidende gesprek en het interview deed met Yves Leterme.

De Meyer: ‘Het klopt dat hij tijdens ons voorbereidende gesprek een sms’je kreeg met de melding dat de nota van Dehaene gefotografeerd was, en dat hij daarop zei: dit is de wet van Murphy en verdorie, we hebben dit weekend nog zo hard gewerkt.

Net daarvoor had hij verteld dat hij tijdens het weekend contacten had gehad met CD&V-kopstukken om de formatie te doen lukken. Daarop heb ik via journalistieke deductie afgeleid dat Dehaene een CD&V-nota heeft meegenomen naar de koning.’