BERLIJN - De tests met het satelliet-gestuurde Duitse tolsysteem voor vrachtwagens verlopen zo voorspoedig dat de Duitse overheid denkt het per 1 januari 2005 eindelijk in te kunnen voeren. Dat heeft de Duitse minister van transport, Manfred Stolpe, gezegd in interviews met de Duitse media.
Het tolsysteem voor vrachtverkeer had eigenlijk al in augustus 2003 in werking moeten treden, maar voortdurend terugkerende technische mankementen verhinderden dat. Tests hebben nu echter uitgewezen dat het systeem, dat gebruikmaakt van het Global Positioning System om na te gaan hoe ver een vrachtwagen heeft gereden, naar behoren functioneert, aldus Stolpe in het Duitse weekblad Focus.

In maart kwam Toll Collect, het consortium van bedrijven dat het tolsysteem ontwikkelt, met de Duitse overheid overeen dat het maximaal 780 miljoen euro aan boetes zou betalen voor ieder jaar vertraging dat de invoering van het systeem zou oplopen. Als het systeem na invoering niet functioneert, betaalt Toll Collect maximaal een miljard euro boete aan de overheid.