ABUJA - Twee Sudanese rebellenbewegingen hebben zaterdag de lopende vredesbesprekingen met de regering voor 24 uur onderbroken. De rebellen willen zo protesteren tegen de volgens hen aanhoudende aanvallen van regeringstroepen op Sudanese burgers. ,,Het doden van burgers is een systematische politiek van de regering geworden'', luidt het.
De Beweging voor Gerechtigheid en Gelijkheid en het Soedanese Volksbevrijdingsleger gaven in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, waar de vredesgesprekken plaatsvinden, een gezamenlijke verklaring vrij. Daarin staat onder meer dat het regeringstroepen vorige woensdag nog 64 onschuldige burgers om het leven brachten in het dorp Jassin.

De waarnemende Sudanese minister van Buitenlandse Zaken heeft de beschuldigingen al ontkend. De onderhandelingen over een vreedzame oplossing voor het conflict in het West-Sudanese Darfur zijn maandag begonnen. De Arabische Janjaweed-milities, die de lokale zwarte bevolking uit de regio verdrijven, zijn niet bij het overleg betrokken.