TEHERAN - Arash Miresmaeili, de Iraanse judoka die in Athene weigerde uit te komen tegen zijn Israëlische tegenstander uit sympathie voor het Palestijnse volk, heeft daarvoor een beloning gekregen van 120.000 dollar (99.900 euro). Dat is evenveel als zijn als landgenoot Hossein Reza Zadeh kreeg voor diens gouden medaille in het gewichtheffen (+ 105 kg).
,,Het gebaar van Miresmaeli heeft voor ons een grote symbolische waarde. Daarom belonen we hem evenveel als een olympisch kampioen, zijnde 115.000 dollar'', zegt Mohsen Mehralizadeh, baas van de ,,Organisatie voor lichamelijke opvoeding'', in de conservatieve krant Jam-e Jam. Bij die 115.000 dolar komt nog eens 5.000 dollar van het Iraanse nationale comité.

Mirasmaeli, vlaggendrager van zijn land bij de openingsceremonie, weigerde in de eerste ronde van de categorie tot 66 kg te kampen tegen Ehud Vaks. Dat leverde de tweevoudige wereldkampioen heel wat afkeuren op in judokringen, maar de Internationale Judofederatie legde hem uiteindelijk geen sanctie op. Bij de Islamieten wordt de atleet nu op handen gedragen.