AMSTERDAM-BRUSSEL - Er staan geen Vlamingen meer op de shortlist van de AKO Literatuurprijs. Dat bleek zaterdag bij de bekendmaking van die lijst op de Uitmarkt in Amsterdam.
De uitgeverij Querido heeft met drie genomineerde boeken de meeste kans om de onderscheiding binnen te rijven.

Uit een longlist van 25 titels koos de jury een selecte lijst van zes werken. Het gaat om de Querido-auteurs Bernlef (’Buiten is het maandag’), Pam Emmerik (’Het wonder werkt’) en Kees ’t Hart (’Ter navolging’). De andere genomineerden zijn Hafid Bouazza (’Paravion’), Arnon Grunberg (’De asielzoeker’) en Ilja Leonard Pfeijffer (’Het grote baggerboek’). Bouazza won in het voorjaar al de Gouden Uil Literatuurprijs voor ’Paravion’.

De vijf Vlaamse auteurs op de longlist - Kristien Hemmerechts, Yves Petry, Leo Pleysier, Peter Terrin en Annelies Verbeke - vielen af.

De jury onder leiding van voorzitter Paul Rosenmöller, het voormalige gezicht van de partij GroenLinks, presenteerde begin augustus een longlist waarop ook Arthur Japin prijkte met zijn boek ’Een schitterend gebrek’. Met dat werk won hij eerder de Libris Literatuurprijs 2004. maar Japin is dus niet meer in de race voor de AKO-prijs.

Op 22 oktober brengt de AKO-jury naar buiten wie de uiteindelijke winnaar is. Die krijgt een bedrag van 50.000 euro. Vorig jaar won Dirk van der Meulen de AKO-Literatuurprijs voor zijn boek ,,Multatuli, Leven en Werk van Eduard Douwes Dekker''.