Nu ook sporen van explosief in tweede neergestorte Toepolev
Foto: afp
MOSKOU - Er zijn sporen van het explosief hexogeen teruggevonden op stukken van het tweede vliegtuig dat dinsdag in Rusland is neergestort. Dat heeft de woordvoerder van de Russische inlichtingendienst FSB zaterdag gezegd.Volgens de Russische inlichtingendienst FSB is de crash van dat toestel veroorzaakt door een terroristische daad.
Hexogeen is een krachtige springstof die zeer gevoelig is voor schokken en wrijving. Gisteren waren ook in de wrakstukken van de eerste Toepolev al sporen van hexogeen gevonden.

De twee Toepolevs zijn dinsdag bijna tegelijkertijd neergestort, op een paar honderd kilometer van elkaar. Ze waren allebei opgestegen van de Moskouse luchthaven Domodedovo. Er kwamen 89 mensen om het leven. 44 in het tweede toestel, 45 in het eerste.

De islamitische ,,Islambouli Brigades'' hadden gisteren al de aanslagen opgeëist via een website - maar het is onduidelijk hoe serieus dat is. Volgens de groep bevonden zich telkens vijf kapers aan boord.

Dit weekend vinden in Tsjetsjenië presidentsverkiezingen plaats. Die zouden een aanleiding kunnen zijn voor een terroristische aanslag, maar zolang er geen zekerheid over de exacte oorzaak van de crashes wil niemand daar een definitieve uitspraak over doen.