Mountainbiker Roel Paulissen eindigt vierde
Foto: Photo News
PARNITHA - Mountainbiker Roel Paulissen is zaterdag vierde geworden in de cross-country op de Olympische Spelen. Hij grijpt dus net naast een Olympische medaille. Paulissen had op het circuit van Parnitha iets meer dan drie minuten achterstand op de Franse winnaar Julien Absalon, die al in de eerste ronde aanviel. Paulissen reageert tevreden maar verbergt ook niet dat hij een beetje teleurgesteld is.

De Spanjaard Jose Antonio Hermida won op 59 seconden van de Absalon zilver. De Nederlander Bart Brentjens, de olympische kampioen van Atlanta 1996, werd derde op 2:03.

Absalon, die een erg sterke race reed, zat al van bij de start goed vooraan. Op het einde van de vierde van in totaal zeven ronden liet hij Brentjens achter en reed hij naar het goud.
De Fransman volgt zijn landgenoot Miguel Martinez op, die op twee ronden van het einde opgaf. Vorig jaar was Absalon nog winnaar van de Wereldbeker.

Roel Paulissen: ,,Ik weet dat ik een mooie koers gereden heb''

,,Ik kan tevreden zijn over mijn wedstrijd'', aldus Paulissen in een eerste reactie. ,,Enkel bij de start had ik een klein probleempje. Manuel Fumic dwong me om tegen de hekkens te rijden en ik was plots 15e. Dat was het cruciale punt van deze koers. Zeker wanneer je het belang van de start in het mountainbiken kent... Ik ben heel diep moeten gaan om terug te komen. Het was bijzonder zwaar, maar zowel fysiek als mentaal voelde ik me goed. Deze koers blijft een grote herinnering in mijn loopbaan. Op een bepaald moment had ik de Spanjaard Hermida bijna te pakken, toen hij gevallen was. Wanneer ik hem echter opnieuw zag vertrekken, wist ik meteen dat ik vierde zou worden, zeker omdat ik in de laatste ronde echt op mijn limiet zat.''

,,Het is echt spijtig om net naast het podium te vallen. Aan de ene kant ben ik wat teleurgesteld, maar ik weet dat ik een mooie koers gereden heb'', besluit hij.

Bondscoach José De Cauwer: ,,Een vierde plaats is zonder twijfel altijd een kleine ontgoocheling, maar ik moet er wel bijzeggen dat Roel een uitstekende koers gereden heeft,'' zei José De Cauwer, bondscoach Wielrennen, net na de wedstrijd. ,,Vierde eindigen op de Spelen is niet niks. En gezien de koersomstandigheden moet ik zeggen dat dat op zijn niveau is, zelfs al had hij misschien derde of tweede kunnen eindigen. Normaal gezien zou hij vooraan moeten zitten tijdens deze koers, maar na dat klein probleempje werd hij achterop geslagen. Daarna heeft hij voortdurend moeten achtervolgen en dat resulteerde in een vierde plaats. Als hij nergens tegenaan was gebotst, eindigt hij tweede of derde volgens mij''.

Belgische hoop na Meirhaeghe

Mountainbiking was een van de disciplines waarin België bijna zeker was van een medaille. Voor die medaille moest Filip Meirhaeghe zorgen, de man die in Sydney zilver behaalde. Toen Meirhaeghe een paar weken geleden bekende dat hij in zijn drang naar het goud epo had genomen, en niet meeging naar Athene, richtten alle ogen zich op Paulissen.Paulissen won vorig jaar de wereldbeker in Canada en haalde onder meer brons op het WK van 2003 en op het EK in 2000.