PANAMA-STAD - Venezuela heeft vrijdag zijn ambassadeur uit Panama teruggeroepen. Aanleiding is de gratie die de Panamese president Mireya Moscoso donderdag verleende aan vier Cubanen die verdacht worden van gewelddadige complotten tegen het bewind van Fidel Castro. Dit viel niet in goede aarde bij de Venezolaanse regering. Venezuela en Cuba onderhouden immers nauwe betrekkingen. Cuba had donderdag zelf al de diplomatieke banden met Panama verbroken.

Waar gaat het om? Luis Posada, Gaspar Jimenez, Guillermo Novo en Pedro Remon zouden geprobeerd hebben om Castro te vermoorden tijdens een topontmoeting in Panama in 2000. De vier mannen waren in Panama veroordeeld tot gevangenisstraffen van zeven tot acht jaar wegens documentfraude en het in gevaar brengen van de openbare veiligheid.

Kopman Posada (76) wordt zowel in Cuba als in Venezuela gezocht wegens betrokkenheid bij het opblazen van een Cubaans passagiersvliegtuig in 1976, waarbij 73 doden vielen. Posada ontkent iets te maken te hebben met die aanslag, maar gaf in 1998 toe dat hij een jaar eerder bomaanslagen op hotels in Cuba had georganiseerd. Daarbij kwam een Italiaanse toerist om het leven.

Martin Torrijos, die op 1 september president Moscoso opvolgt, uitte al scherpe kritiek op het besluit van zijn voorgangster en zei dat hij zich wil inzetten om de betrekkingen te herstellen. Ook elders in Centraal-Amerika werd de beslissing van Moscoso veroordeeld.

Jimenez, Novo en Remon arriveerden donderdag in Miami per vliegtuig na een tussenstop in Honduras. Voormalig CIA-agent Posada bleef mogelijk in Honduras achter. Honduras onderzoekt nu waar Posada uithangt. Het land beloofde de Verenigde Staten hem te zullen deporteren als hij wordt gevonden.