Powell niet naar slotceremonie Olympische Spelen
Foto: ap
ATHENE - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zal niet aanwezig zijn bij de slotceremonie van de Olympische Spelen in Athene zondag. Dat heeft zijn ministerie vrijdagavond bekendgemaakt.
De afzegging van Powell had volgens een woordvoerder niets te maken met de uit de hand gelopen demonstratie tegen zijn komst van vrijdagavond in Athene. De Griekse politie moest gebruikmaken van traangas en de wapenstok om een menigte van naar schatting tweeduizend gewelddadige betogers uiteen te jagen. De demonstranten stichtten brandjes, sloegen ramen in en tuigden journalisten af terwijl ze door de binnenstad trokken.

Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat Powell zijn Griekse ambtgenoot Petros Moliavitis had verteld dat andere urgentere verplichtingen hem ervan weerhielden naar Athene af te reizen. De Amerikaanse minister zou in de Griekse hoofdstad de Amerikaanse Olympische ploeg bezoeken en besprekingen voeren met Griekse bewindslieden. Het bezoek van Powell aan Athene is verzet naar oktober.

Het afzeggen van Powell kon de Griekse Communistische Partij er niet van weerhouden zaterdagochtend toch te demonstreren in Athene. Enige honderden demonstranten riepen leuzen als ,,We willen geen moordenaars in Athene'' en ,,Powell, moordenaar, ga naar huis''. Sommige demonstranten geloofden dat de minister toch vanwege de felle protesten had afgezien van het bezoek. ,,Wij denken dat onze tegenstand tegen zijn bezoek eraan heeft bijgedragen dat hij het plotseling ’heel druk’ had'', zei demonstrant Antonis Kolovos.

De Grieken zijn fel tegen het beleid dat de Verenigde Staten voeren ten aanzien van Irak. Ook zijn velen van hen de Amerikaanse steun voor de Griekse junta, die het land van 1967 tot 1974 bestuurde, niet vergeten.