WASHINGTON - De FBI onderzoekt of een inlichtingenanalist van het Amerikaanse ministerie van Defensie als spion voor Israël werkt en geheime documenten over Iran heeft doorgespeeld aan de AIPAC, de voornaamste pro-Israëlische lobbybeweging in Washington. Dat heeft de Amerikaanse tv-zender CBS vrijdagavond gemeld.
Anonieme bronnen bij de FBI bevestigden het verhaal zaterdag. De bronnen wilden de identiteit van de Pentagon-medewerker niet onthullen, maar verklaarden wel dat hij werkt op het bureau van onderminister van defensie Douglas Feith, de nummer 3 bij defensie. Feith werkt voor minister van defensie Donald Rumsfeld aan delicate dossiers zoals het Amerikaans beleid over Irak en Iran.

Het Pentagon meldde in een verklaring dat de verdachte een functie in het middenkader bekleedt en nooit in de positie is geweest om noemenswaardige invloed op het Amerikaanse defensiebeleid uit te oefenen. ,,Een buitenlandse mogendheid kan ook nooit in de positie zijn geweest om via deze persoon invloed uit te oefenen op Amerikaans beleid'', aldus het Pentagon. Een van de bronnen bij de FBI zei wel dat de verdachte toegang heeft gehad tot zeer gevoelige informatie over het Amerikaanse beleid ten aanzien van Iran.

Zowel Israël als de Verenigde Staten denken dat Iran er een geheim kernwapenprogramma op na houdt en analisten denken dat de Israëlische regering van Washington wil dat het Iran harder aanpakt.

Voorzitter Yuval Steinitz van de commissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie van de Knesset, het Israëlische parlement, zei zaterdag echter dat Israël zich weliswaar ernstige zorgen maakt over een mogelijk kernwapenprogramma van Iran, maar dat de Israëlische regering daarom nooit haar twintig jaar oude belofte om de VS niet te bespioneren zou breken. Ook David Siegel, woordvoerder van de Israëlische ambassade in Washington noemde de beschuldiging van spionage ,,vals en belachelijk''.