China wordt te duur voor Adidas
Het Duitse concern Adidas, wereldwijd de nummer twee in sportkledij en -schoeisel achter Nike, gaat zijn productie in China verminderen omdat de lonen er te hoog zijn geworden. Dat zegt Herbert Hainer, hoofd van het bedrijf, maandag in een interview met het economische magazine Wirtschafstwoche.
De lonen in Chinese steden zijn in het eerste semester van dit jaar met gemiddeld 18 procent gestegen op jaarbasis, kondigde het Chinese nationale bureau voor statistiek aan.

De stijging is het hoogst in de privésector, waar Chinezen nu 19,2 procent meer verdienen dan zes maanden geleden . Het gemiddelde loon van een Chinese werknemer is momenteel 12.964 yuan (1.212 euro). De lonen in de privésector liggen in China nog steeds iets lager dan de lonen in de openbare sector.

De index van de consumptieprijzen, in China de belangrijkste graadmeter van de inflatie, is tussen januari en juni met 7,9 procent gestegen.

'De lonen, die vastgelegd worden door de regering, zijn geleidelijk aan te hoog geworden in China', zegt Hainer. 'De productie van schoenen in China, die goed is voor de helft van de totale schoenenproductie van de Beierse groep, gaat terrein verliezen', voorspelt hij.

Adidas heeft al een nieuwe fabriek geopend in India. Landen zoals Laos, Cambodja en Vietnam zullen volgen. 'De productie gaat bovendien ook terugkeren naar ex-USSR-landen en Oost-Europa', vervolgt Hainer. Nieuwe productievestigingen in Duitsland zijn echter niet gepland.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig