Weer felle onweersbuien in Limburg
Foto: tww
In de provincie Limburg heeft het vanavond alweer zwaar geonweerd. Bij de brandweer van Bree liep een vijftiental oproepen binnen voor ondergelopen kelders en straten op het grondgebied van Meeuwen-Gruitrode.
Een onweer met rukwinden, felle regen en een hagelbui trok maandagavond over Noordoost-Limburg.

De brandweer van Genk kreeg een vijftal oproepen voor kelders die onder water stonden in As. Nog in As belandde een boom op een garage. In Maasmechelen stond het kruispunt van de Ringlaan met de Rijksweg (N78) aan het op- en afrittencomplex van de E314 maandagavond in een mum van tijd blank, maar het water trok zelf weer weg.

Eerder vandaag hadden de brandweerkorpsen gemeld dat het ergste noodweer achter de rug was.

In totaal kwamen er maandagmiddag meer dan 150 oproepen binnen in de Kempen. Er moesten vanuit Turnhout speciale hoogdebietpompen aangeleverd worden om sommige overstromingen te kunnen indijken. Turnhout zelf heeft weinig last gehad van het noodweer. Daar is alles droog gebleven.

Jan Van Leuven, burgemeester van de Belgische enclave Baarle-Hertog, spreekt van een nooit gezien onweer. Het centrum van de gemeente stond op een bepaald ogenblik helemaal onder water.

In Arendonk moesten tientrallen kelders leeggepompt worden. Aan het bedrijfsterrein de Hoge Mauw stond het verpakkingsbedrijf Almex voor een groot deel onder water. Twee korpsen zijn er in de weer.

In Herentals is de brandweer sinds zondagavond niet meer gestopt met werken. Het gaat daar vooral om omgevallen bomen en weggewaaide dakpannen. De brandweer van Geel heeft vooral problemen met het leegpompen van kelders in Meerhout. Rond half twaalf was ook de E313 ter hoogte van Geel-Oost richting Hasselt even versperd door een teveel aan water.

Kampplaatsen ontruimd

In Mol kwamen de meeste oproepen binnen tussen zondag 23 uur en maandagmorgen 1 uur. In het centrum van Mol werd een woning zwaar beschadigd door een brand veroorzaakt door een blikseminslag. Aan de Molse Bosdreef moest een 60-tal scouts dan weer uit een gebouw gehaald worden omdat het plat dak door de regen instortingsgevaar vertoonde. Op de ring rond Mol lagen er veel takken en op de Sint-Hubertuslaan in Balen viel een boom op de rijbaan.

Een kampplaats in Weelde is in de nacht van zondag op maandag wegens wateroverlast ontruimd. De kinderen werden ’s nachts door de landbouwer die eigenaar van de weide is, opgevangen. Daarna zijn ze overgebracht naar een zaal in Weelde. Maandagavond is het terrein aan het containerpark opgeruimd zijn en kan de kampplaats weer in gebruik worden genomen.

Hele dag pompen

De eerste oproep in de Antwerpse Kempen kwam bij de brandweer binnen rond 6 uur ’s morgens. De telefoon stond de hele dag roodgloeiend en hopen dat nieuwe onweders uitblijven, want anders zou de ellende helemaal opnieuw kunnen beginnen.

Ook de industriezones van Ravels en Arendonk raakten volledig ondergelopen. Bij Wafelfabriek Welda NV in de Nijverheidsstraat stroomde het water binnen. Volgens de brandweer sprak men niet meer van straten, maar van beken. Op sommige plaatsen stond er meer dan twintig centimeter water.

Ook problemen in Molenheide

Maandagochtend vanaf 5 uur veroorzaakten hevige regenbuien ook opnieuw wateroverlast in Hechtel, Leopoldsburg, Genk en vooral Houthalen-centrum. De Genkse brandweer kreeg meer dan 100 oproepen te verwerken.

De Genkse brandweer vermoedt dat het nog de hele avond bezig zal zijn met het leegpompen van ondergelopen kelders in Houthalen. Ook in het bungalowpark Molenheide in Houthalen waren er problemen met het water. In Genk moest de politie enkele straten die blank stonden, zoals de Hengelhoefstraat, afsluiten. In Zonhoven liep een scoutskamp onder. De brandweer van Hasselt is ter plaatse.

Noord-Zuidverbinding (N74) in Hechtel onder water

Maandag om 5 uur kreeg de brandweer van Leopoldsburg de eerste oproepen voor wateroverlast in Leopoldsburg en Hechtel voor straten en kelders, die onder water stonden. De brandweerkorpsen van Bree en Lommel hielpen de collega’s uit Leopoldsburg. Leopoldsburg kreeg meer dan 100 oproepen binnen. Zelfs de Noord-Zuidverbinding (N74) in Hechtel kwam blank te staan, waardoor het verkeer slechts stapvoets door kon.

'Windhoos kwam heel onverwacht'

In de gemeente Ham zijn de technische diensten de hele dag druk in de weer geweest met het opruimen van omgeknakte bomen, na de windhoos van zondagavond in de Kanaal- en Vertjenstraat in Kwaadmechelen.

Door een windhoos in de wijk Zwarte Hoek in Ham ging zondag rond 22.45 uur een hele reeks bomen tegen de vlakte. De burgemeester van Ham, Dirk De Vis (CD&V): 'Ik kreeg een telefoontje van een burger over wateroverlast en ik wilde ter plekke de situatie gaan bekijken. Op een bepaald ogenblik was er geen doorkomen aan, omdat de weg met bomen bezaaid lag. Op de Vertjenstraat lagen drie dikke eiken om. Een eik belandde op twee wagens en de kruin kwam op een woning terecht. Het dak werd met een zeil dicht gelegd. Er vielen gelukkig geen gewonden. Andere bomen haalden elektriciteitsdraden neer'.

De windhoos kwam volgens de burgemeester heel onverwacht, want sommige mensen waren nog aan het barbecuen. 'Onze technische dienst zal nog de hele week hout ruimen. De getroffen bewoners kunnen hun verzekering aanspreken om de schade te regelen.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in