LUIK - Volgens Tourwinnaar Floyd Landis is een mogelijke verklaring voor de dopingcontrole waarbij een verhoogd niveau testosteron/epitestosteron aan het licht kwam, dat hij de avond voor de controle schildklierhormonen heeft ingenomen en alcohol heeft gedronken. Volgens verschillende artsen heeft de inname van schildklierhormonen, zelfs in een hoge dosis, echter geen grote invloed op het testosteronniveau.
,,Ik was verbaasd toen ik de uitleg van de renner hoorde. Er is geen enkel verband'', zegt een Bergense endocrinoloog.

Floyd Landis zei dat hij dagelijks via orale weg hormonen tot zich nam. Hij leed niet aan een ernstige schildklierinsufficiëntie, wat een verklaring had kunnen zijn voor een grote inname van schildklierhormonen.

,,Met een ernstige schildklierinsufficiëntie zou hij moeilijk aan de Tour kunnen deelnemen want dan zou hij zich moe voelen en slecht in zijn vel zitten'', vult een Luikse endocrinoloog aan.

Wat betreft alcohol zijn er medische studies die aantonen dat inname van alcohol kan leiden tot een verhoging van het testosterongehalte. In een studie uit 2001 van Simon Davies, die uitging van het nationaal labo Lawrence Berkeley in Californië, wordt gesteld dat het ethanol in alcoholische dranken een invloed kan hebben in de verhouding tussen testosteron en epitestoteron.

Een Finse studie uit 2003 van Sarkola en Eriksson bevestigt dat de inname van een kleine hoeveelheid alcohol kan leiden tot een verhoging van het testosterongehalte.

,,Maar men moet afwachten om te zien wat de reële gevonden niveaus zijn. Het is moeilijk om conclusies te trekken wanneer je het medische dossier niet in handen hebt'', besluit een endocrinoloog uit Charleroi.

Floyd Landis had bij een dopingtest na de 17e rit in de Tour een abnormale verhouding testosteron/epistestosteron in zijn urine.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig