BRUSSEL - ,,Landis: De Schande'' is de titel van Dernière Heure-Les Sports over de positieve dopingstest van Tourwinnaar Floyd Landis. ,,De oneerbare Tour van Floyd Landis'' titelt Le Soir en Vers l’Avenir houdt het bij ,,de ’mauvais’ Tour van Landis''. ,,De catastrofe voor het wielrennen'' titelt de groep Sud Presse en in de Libre Belgique klinkt het ,,Geel van de schaamte''.
De volledige franstalige pers benadrukt de lelijke slag die het wielrennen heeft gekregen en het gevoel dat iedereen werd beetgenomen door Landis. ,,De Amerikaan heeft vijf dagen om een tegenexpertise te eisen. En om het gezicht te redden van een wedstrijd waarvan de geloofwaardigheid ernstig beschadigd is'', staat verder te lezen in Le Soir.

Philippe Van Holle benadrukt in La DH-Les Sports dat, als Landis inderdaad positief wordt bevonden, de winnaars van de laatste drie grote rondes ,,ten minste in opspraak'' zijn gekomen in een dopingzaak. ,,Wie wordt de volgende! Zijn de gedopeerden en de valsspelers zich ervan bewust dat ze de tak aan het afzagen zijn waar ze op zitten?'', vraagt hij zich af.

Christophe Blaivie gaat nog verder in La Libre. ,,We hebben zin om te vragen dat deze fietsende grap stopt, die miljoenen sukkels als wij dupeert met ons enthousiast te maken voor iets dat wij als sportieve en niet als farmaceutische exploten zien''.

Didier Malempré onderlijnt in Vers l’Avenir het gevoel van bedriegerij: ,,Het wielrennen laat ons toe mooie verhalen te vertellen. We zouden dus niet graag, nog eens, het kind van de rekening zijn van een grote klucht, georkestreerd door de winnaar zelf van de Tour.''

Dezelfde analyse maakt Stéphane Thirion in Le Soir: ,,Als het wielrennen wil blijven leven en verwonderen moet het ophouden met de toeschouwers als imbecielen te behandelen''.

In L’Echo besluit Michel Lauwers dat ,,de wielersport meer aangetast is dan we dachten, dat haar ’opkuis’ ver van gedaan is en als die niet gebeurt, dat het wielrennen dreigt te verdwijnen.''

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig