Echinacea werkt niet tegen verkoudheid - update
Foto: rr
LOS ANGELES - Het veelgebruikte homeopathische middel echinacea heeft geen enkel meetbaar effect op het verloop van verkoudheden en heeft ook geen aantoonbare preventieve werking. Dat is de conclusie van een uitgebreid onderzoek in de Verenigde Staten naar de werkzaamheid van echinacea-middelen tegen verkoudheid.
Echinacea-middelen worden over de hele wereld gebruikt als zelfhulp-medicijn bij verkoudheden. Hoewel een veelheid aan gebruikers en homeopathische artsen zweren bij het middel, tonen wetenschappelijke experimenten geen enkele werkzaamheid aan.

Volgens de resultaten van een grote studie waarvan de resultaten deze week worden gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, duurt het genezingsproces bij verkouden mensen die echinacea nemen, even lang als bij mensen die geen medicijnen of een placebo gebruiken. Ook worden in de groep echinacea-gebruikers evenveel gezonde mensen ziek als ze worden blootgesteld aan een verkoudheidsvirus. In beide groepen werd 90 procent van de blootgestelde personen verkouden.

Het onderzoek, waar 399 personen aan meededen, werd gefinancierd door het National Center for Complementary and Alternative Medicine, dat er naar streeft de alternatieve geneeskunde een plaats te geven in de reguliere gezondheidszorg. Het onderzoeksprotocol was van tevoren besproken door voor- en tegenstanders van alternatieve geneeswijzen. Het werd aanvaard als een goede methode om de werkzaamheid van echinacea als verkoudheidsmiddeltje te testen.

In ons land is Echinaforce van A. Vogel een populair natuurlijk geneesmiddel tegen verkoudheid. Dat product is gebaseerd op de plant Echinacea purpurea. De studie die geen genezend effect vond, had betrekking op een extract van een verwante plant, Echinacea angustifolia. A. Vogel benadrukt dat het onderzochte preparaat niet met Echinaforce kan vergeleken worden, en dat uit de resulaten van de studie geen conclusies kunnen getrokken worden over de werkzaamheid van Echinaforce.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig