Telenet en Interkabel tekenen definitief akkoord
Telenet heeft een nieuw akkoord getekend met Interkabel, de koepel boven vier gemeentelijke kabelmaatschappijen, voor de overname van 800.000 tv-klanten. Dat maakte het Mechelse kabelbedrijf vandaag bekend in een persbericht.
Een eerder overname-akkoord, met een prijskaartje van 350 miljoen euro, kreeg de wind van voren nadat de grote concurrent Belgacom een tegenbod had uitgebracht met een waarde van 420 miljoen euro. Telenet verklaarde daarop dat het bod van Belgacom geen kans maakte bij de concurrentie-autoriteiten, en dat het niet van plan was om zijn eigen bod te verhogen.

Het ziet er evenwel naar uit dat Telenet nu toch dieper in de buidel tast. De intercommunales achter Interkabel hadden ook duidelijk aangegeven dat ze een extra ‘geste’ van Telenet verwachtten.

Een precieze prijs wordt in het persbericht niet meegedeeld, maar Telenet spreekt over een waarde van 8,3 keer de jaarlijkse ebitda (bedrijfskasstroom). Volgens de krant De Tijd betaalt Telenet nu 427 miljoen euro, of 7 miljoen meer dan Belgacom.

Bij Belgacom is er voorlopig niemand beschikbaar voor commentaar. In principe kan de telecomoperator opnieuw een hoger bod uitbrengen, maar tenzij het om een substantiële verhoging zou gaan, maakt dat weinig kans. Analisten wijzen erop dat de prijs voor de 800.000 tv-kijkers nu al vrij hoog is, en vermoeden dat het er Belgacom vooral om te doen was om de overname door Telenet te vertragen en de prijs op te drijven.

Volgens Telenet-woordvoerder Jan De Grave is er inhoudelijk geen verschil met de eerste overeenkomst met Interkabel. In het persbericht is er sprake van ‘de aankoop en lange termijn lease van netwerkonderdelen door Telenet’, maar volgens De Grave gaat dat alleen over omkaderende infrastructuur zoals servers. 'De kabel zelf blijft eigenaar van de gemeenten', zegt hij.

Het netwerk van Interkabel dekt ongeveer twee derde van de Vlaamse kabelklanten, onder meer in Antwerpen en Hasselt. Telenet biedt via het netwerk al zijn telefonie-en internetdiensten aan, en was erop gebrand om ook zijn analoge en digitale tv-pakket te mogen aanbieden. Alleen met zo’n volwaardig dienstenaanbod kunnen we in Interkabel-gebied de concurrentie met Belgacom ten volle aangaan, aldus het bedrijf.