ZAVENTEM - Het is SBS België, het bedrijf boven de commerciële zenders VT4 en VIJFtv, menens met zijn plannen voor een Vlaams radiostation. ,,We hebben de wil, kennis en capaciteiten om ook in Vlaanderen radio te maken. Alleen ontbreekt de politieke wil en blijft de dominante positie van de VRT-radio’s onhoudbaar'', herhaalt de directie van SBS België.

Het is niet de eerste keer dat SBS de radiosituatie in Vlaanderen aan de kaak stelt en benadrukt dat het als commerciële mediagroep naast televisie maar al te graag een radiostation zou hebben in Vlaanderen.

De mediagroep vraagt een privatisering van Radio Donna en overhandigde in maart een juridische studie over de openbare functie van Donna aan Vlaams minister van Media Geert Bourgeois. Tot nog toe kreeg SBS, tot zijn eigen ongenoegen, van de minister geen formeel antwoord.

Beheersovereenkomst

Het onbehagen groeide vorige week toen de krijtlijnen van de beheersovereenkomst van de openbare omroep bekendraakten. Daarin staat dat het voortaan mogelijk is om een tweede landelijke radio te laten uitbaten door eenzelfde privaat mediabedrijf. Volgens SBS is dat in het voordeel van de Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa, het bedrijf boven VTM en Q-Music). ,,We zijn daar zeer bezorgd over. Dat kan alleen maar leiden tot meer radioconcentratie in Vlaanderen'', zegt Steven Allcock, directeur algemene zaken bij SBS België.

Programmadirecteur Ricus Janssegers benadrukt dat SBS bij de onderhandelingen over de beheersovereenkomst van de VRT zich bewust afzijdig heeft gehouden. ,,Maar als er achter onze rug beslissingen vallen over het radiolandschap terwijl we al maanden vragende partij zijn, groeit ons ongenoegen. En niet alleen SBS, maar ook alle andere private mediagroepen werden niet betrokken in die gesprekken'', klaagt Janssegers aan.

Ervaring

De mediagroep toont zich gefrustreerd dat de man in de straat en de overheid altijd onbegrip tonen als SBS op de proppen komt met radioplannen. ,,Vlaanderen kent SBS als de groep van tv-zenders VT4 en VIJFtv. Maar SBS heeft in Europa ontzettend veel ervaring op het vlak van radiostations'', benadrukt Allcock. SBS Broadcasting, de tweede grootste mediagroep in Europa, bezit in acht landen een zestiental tv-zenders en meer dan vijftig radiostations.

Op korte termijn is SBS niet uit op internetradio of een digitale zender. ,,Als je iets wil bereiken, moet je beginnen met een FM-frequentie'', zegt Janssegers. De mediagroep voert momenteel onderhandelingen met lokale radionetwerken en herhaalt zijn vraag voor de privatisering van Donna. Dat de radioplannen van SBS concreet zijn, mag ook blijken uit de aankoop van een oude fabriek, die vlak naast de huidige gebouwen van SBS in Zaventem ligt. Het is de bedoeling dat daar op termijn de radiostudio’s gebouwd worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig