BRUSSEL - Niet-Europese minderjarigen zijn oververtegenwoordigd binnen de groep van jongeren onder de 18 jaar die al in aanraking zijn gekomen met het gerecht. Dat schrijft La Libre Belgique, dat zich baseert op een studie die gebaseerd is op cijfers uit 1999. Daaruit blijkt ook dat dossiers met allochtonen minder vaak geklasseerd worden.
De niet-Europese minderjarigen die in België wonen, vertegenwoordigen in totaal 4,4 procent van de bevolking. Toch is die groep goed voor 19 procent van alle parketbeslissingen en 24 procent van alle beslissingen van substituten en jeugdrechters.

En als men rekening houdt met ,,de vreemde origine'' die vermeld wordt in de dossiers, los van de nationaliteit, klimmen de percentages tot 28 procent op het niveau van het parket en tot 44 procent bij de rechters.

Het onderzoek heeft ook aangetoond dat de vreemde origine van minderjarigen invloed heeft op de beslissingen van de gerechtelijke autoriteiten. Zo worden dossiers met allochtonen minder vaak geklasseerd zonder gevolg, en krijgen allochtone jongeren meer alternatieve straffen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in