Zware rellen voor Navo-top in Istanbul
Foto: © ap
ISTANBUL - Net voor de officiële opening van de Navo-top in het Turkse Instanbul is het vanmorgen tot zware rellen gekomen tussen de politie en zowat tweeduizend demonstranten. Dat meldt de Turkse nieuwszender NTV.
Verschillende manifestanten waren gewapend met katapulten. Ze bestookten de oproerpolitie met stenen en brandbommen in een wijk op de westelijke oever van de stad, waar de manifestanten waren samengekomen om tegen de top te protesteren.

De politie zette traangas en waterkanonnen in om de betogers weg te houden van het congrescentrum in Istanbul waar leiders van de Navo-landen vergaderen. Het treffen had plaats op drie kilometer afstand van een gebarricadeerde zone in het centrum van de stad. Verschillende politieagenten en betogers raakten gewond en een groot aantal demonstranten werd opgepakt, aldus televisiestations.

De Navo-top, die vandaag begint en wordt onder meer bijgewoond door de Amerikaanse president George Bush, de Britse premier Tony Blair en de Franse president Jacques Chirac, is met zeer strenge veiligheidsmaatregelen omgeven. Meer dan 23.000 politieagenten zijn gemobiliseerd, Turkse F-16 gevechtsvliegtuigen en vliegende AWACS-radarposten van de Navo bewaken het luchtruim en Turkse commando’s in rubberboten met machinegeweren patrouilleren op de Bosporus.