Macht in Irak overgedragen
Paul Bremer (r.) overhandigt de documenten aan Midhat Al-Mahmodi (l.) van het Iraakse hooggerechtshof. Iyad Allawi kijkt toe Foto: ap
BRUSSEL - De door de Verenigde Staten geleide coalitie in Irak heeft de macht vanmorgen aan een Iraakse interim-regering overgedragen. Dat is twee dagen eerder dan aangekondigd. De ceremonie werd op verzoek van de Iraakse interim-premier Iyad Allawi vervroegd om sabotageacties te voorkomen.
In een ceremonie in het zwaarbewaakte regeringscentrum in de Groene Zone in Bagdad overhandigde de Amerikaanse bewindvoerder Paul Bremer de juridische documenten waarin de soevereiniteitsoverdracht wordt geregeld aan de Iraakse interim-premier Iyad Allawi.

Tijdens de ceremonie kondigde de Iraakse overgangspremier aan dat zijn regering vandaag en morgen een serie dringende maatregelen gaat treffen om de veiligheid terug te brengen in Irak. Allawi hamerde er de voorbije dagen op dat veiligheid de absolute prioriteit is van zijn regering. Sommige regeringsleden willen de noodtoestand uitroepen en een uitgaansverbod instellen in de zones die het meest door geweld geplaagd worden.

Volgens Bremer is Irak klaar voor de soevereiniteit en hij heeft alle vertrouwen in de toekomst van het land. Kort na de ceremonie vertrok Bremer uit Irak. Er blijven wel nog 150.000 buitenlandse soldaten in het land.

Afgelopen donderdag voltooide de coalitie al de overdracht van de Iraakse regeringsdepartementen aan de Iraakse interim-regering. De belangrijkste taak van de regering is het voorbereiden van verkiezingen voor 31 januari.