Gisteravond, na sluiting van de Europese beurzen, maakte de Amerikaanse centrale bank bekend wat ze met de rente aanvangt. Het was in Brussel en elders dus opnieuw een dag van wachten en de kat uit de boom kijken. In een kalme markt sloot de Bel-20 zo goed als onveranderd af.
Slechts enkele aandelen uit de index zagen hun koers met een procent of meer veranderen. De grootste daling, van 2,15 procent, was voor Real Software (68,3 euro). IBA tekende 1,24 procent winst op, tot 27,74 euro.

Buiten de index viel er iets meer te beleven. De handel in Arinso was opnieuw levendig. De koopjesjagers slaagden er eindelijk in om het geplaagde aandeel hoger te krikken: met 6,23 procent, tot 21,3 euro. Ook Carestel profiteerde van koopbelangstelling en eindigde 7,81 procent hoger op 14,5 euro. Sioen was een andere sterke stijger, met 7,16 procent tot 27,4 euro. Corona-Lotus ging 5,16 procent omhoog naar 65,2 euro, en Recticel en Photo Hall boekten allebei meer dan drie procent winst.

Maar verliezers waren er ook. Iris, de Waalse producent van een elektronische leespen, sloot 5,09 procent lager af op 41 euro. Bureau Van Dijk liet 4,23 procent liggen tot 29,69 euro en de gsm-operator Mobistar zakte met 3,9 procent tot 37 euro. Ook Duvel Moortgat deed het slecht, met 3,54 procent verlies tot 24,8 euro.

Op Euro.NM was Unitronics het grootste slachtoffer van een erg kalme handelsdag. Het Israëlische automatiseringsaandeel verloor 6,25 procent, tot 7,5 euro. Op Easdaq sprongen de uiteenlopende prestaties van Bricsnet en City Bird in het oog. De eerste werd 11 procent duurder tot 25 euro, de tweede verloor 14 procent tot 4,85 dollar.

In New York ging iedereen er 's ochtends al van uit dat er geen renteverhoging zou komen. Vooral de Nasdaq profiteerde daarvan, met rond de middag zo'n twee procent winst. Worldcom steeg met meer dan tien procent, ondanks het nieuws dat de Amerikaanse regering de fusie met Sprint wil blokkeren. Volgens analisten zal Worldcom in dat geval een begeerd overnamedoelwit worden voor een andere groep.

Infineon was dinsdag nog de sterkhouder in Frankfort, maar gisteren verloor het halfgeleideraandeel fors terrein door winstnemingen. Enkele nieuwkomers op de groeibeurs Neuer Markt gingen goed van start, maar hun prestaties stonden in de schaduw van de val met bijna vijf procent van T-Online.

De goede opening in New York inspireerde Parijs tot een late inhaalbeweging. Onder de grote stijgers zaten Sanofi-Synthelabo, BNP-Paribas en Thomson-CSF. Zij maakten de zwakke prestatie van de media-aandelen goed.

In een ongewijzigd Amsterdam zette vooral KPNQwest een puike prestatie neer. De ingebruikname van een Duits glasvezelnetwerk bezorgde het datacommunicatiebedrijf 8,68 procent winst tot 43,8 euro.

Een duik met 3,9 procent van Vodafone duwde Londen een procent in het rood. Mediagroep EMAP was de sterkste klimmer uit de index, met 5,3