BRUSSEL - Luchtvaartmaatschappij Sabena voert vanaf 5 juli een prijsstijging van 3 procent in als gevolg van de forse stijging van de brandstofprijzen, te wijten aan de hoge dollarkoers.
"Voor de touroperators verandert er tijdens het zomerseizoen niets", aldus Sabena-woordvoerder Wielfried Remans.

Het is al de tweede maal in het afgelopen jaar dat Sabena een prijsstijging doorvoert. Op 1 maart stegen de prijzen van een vliegtuigticket eveneens met drie procent. De prijsstijging is ondermeer het gevolg van de hoge brandstofprijzen. "De laatste maanden zijn de brandstofprijzen met meer dan 300 procent gestegen", aldus Remans.

Luchtvaartmaatschappijen mogen een toename van de brandstofprijzen pas in de kostprijs van een vliegtuigticket verrekenen als ze dit drie weken op voorhand hebben aangekondigd. Volgens Remans moeten de touroperators zich tijdens de zomermaanden echter niet ongerust maken over de duurdere vliegtuigtickets.

Enkel wie een apart ticket koopt, zal meer betalen. Aan de globale akkoorden die Sabena met de touroperators sloot verandert niets, zegt Renmans. De prijzen, die vooraf onderhandeld werden en in de reisbrochures geafficheerd staan, blijven tijdens de zomermaanden ongewijzigd.