HAVANNA 28/06 (AFP) - De voorzitter van het Cubaanse sportinstituut (INDER) vindt de schorsing van hoogspringer Javier Sotomayor "volkomen onacceptabel". De uitsluiting van de Cubaanse atleet werd gisteren bevestigd door het arbitragepanel van de internationale atletiekfederatie (IAAF).
"De argumenten die Cuba heeft aangevoerd zijn door de IAAF volledig genegeerd. Men heeft geweigerd dieper op de kwestie in te gaan", zo zei M. Humberto Rodriguez, die eraan toevoegde dat Cuba door zal gaan met pogingen om Sotomayor te zuiveren van de beschuldigingen over doping.

Sotomayor (32) werd vorig jaar betrapt op gebruik van cocaïne tijdens de Panamerikaanse Spelen in Winnipeg. De Cubaanse atletiekbond suggereerde een buitenlands complot tegen de hoogspringer.

Zijn schorsing, tot 30 juli 2001, betekent dat de wereldrecordhouder (2.45 meter) de Olympische Spelen in Sydney moet missen. Wellicht betekent de uitsluiting tevens het einde van zijn loopbaan. Tegen het besluit van het arbitragepanel van de IAAF is geen beroep mogelijk.