WELLINGTON - Premier Helen Clark van Nieuw-Zeeland heeft haar minister voor Maori-zaken, de 61-jarige Dover Samuels, naar huis gestuurd nadat hij had geweigerd uit eigen beweging op te stappen in verband met aantijgingen over zijn verleden.
Samuels wordt ervan beschuldigd dat hij 14 jaar geleden een minderjarige zwanger heeft gemaakt, waarna het meisje een abortus onderging; een vrouw met wie hij later een verhouding had heeft aangevallen; en ooit heeft gedreigd zijn neef dood te schieten.

De opschudding die over het verleden van de minister is ontstaan was volgens de premier een hinderpaal geworden voor zijn werk en dat van de regering.

De populariteit van de zeven maanden gelegen aangetreden centrum-linkse coalitie van Clark is tanende en het bedrijfsleven begint zijn vertrouwen in het regeringsbeleid te verliezen. Een schandaal rond een van de ministers is daarom het laatste wat Clark op dit moment kan gebruiken, zeggen waarnemers.

Wie Samuels zal opvolgen is nog niet bekendgemaakt, maar de kersverse parlementariër Parekura Horomia lijkt de meeste kans te maken.