MANILLA - Communistische rebellen hebben in de noordelijke Filipijnse provincie Isabela een legereenheid vanuit een hinderlaag aangevallen en daarbij de commandant en twaalf van zijn manschappen gedood.
De militairen waren op de terugweg van een missie naar een aantal afgelegen dorpen waar zij samen met artsen en verpleegkundigen medische zorg hadden verleend.

De communistische opstandelingen, die vooral actief zijn in het noorden van de Filipijnen, hebben hun strijd de laatste tijd opgevoerd. Kennelijk denken zij gebruik te kunnen maken van het feit dat veel regeringstroepen naar het zuiden van de archipel zijn gedirigeerd om er het hoofd te bieden aan de daar actieve separatistische moslimrebellengroepen

De communistische rebellen voeren al 31 jaar strijd tegen de regering. Voorgenomen vredesonderhandelingen werden vorig jaar door hen afgeblazen toen de Filipijnse senaat het licht op groen had gezet voor een hervatting van grootschalige gezamenlijke militaire oefeningen met de Amerikaanse strijdkrachten.