Zes op de tien Belgen geeft racistische uitspraken toe
BRUSSEL - Meer dan de helft van de Belgen geeft toe dat ze in het verleden al racistische uitlatingen hebben gedaan. Dat blijkt uit een peiling van de krant La Derniere Heure, waarvan de resultaten maandag worden gepubliceerd. Vijfenvijftig procent van de ondervraagden vindt dat racisme in België niet genoeg bestraft wordt. Twee derde verwacht in Vlaanderen dat extreem-rechts bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen meer stemmen zal halen.De rondvraag werd zaterdag uitgevoerd door Belga-iVox, bij 1.010 personen. De foutenmarge bedraagt 3,1 procent.

Van de Belgen die al racistische uitlatingen deden, doet 3,3 procent dat vaak en de rest soms. Tweeënveertig procent van de ondervraagden zegt zich nooit racistisch uit te laten.

Zo’n 15,2 procent zegt geen racisten te kennen. Van zij die er wel kennen, gaat het om familie (15,2 procent), om vrienden (27 procent), buurtbewoners (36,3 procent) of collega’s (32,4 procent).

Een meerderheid (55 procent) vindt dat racisme niet genoeg bestraft wordt. Achttien procent vindt van wel, de rest heeft geen mening.

Gevraagd of men al het slachtoffer is geweest van racisme, antwoordde 78,7 procent negatief. De meeste ondervraagden (63,2 procent) menen dat er meer en meer racisme is in Vlaanderen, terwijl 43,1 procent vindt dat het racisme in Brussel is gestegen en 26,7 procent in Wallonië. Ruim een kwart (26,8 procent) vindt daarentegen niet dat het aantal racistische voorvallen is toegenomen in ons land.

In Vlaanderen verwacht een ruime meerderheid van de ondervraagden (66,3 procent) dat extreem-rechts zal groeien bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. In Brussel rekent een derde van de ondervraagden op een stijging, in Wallonië 25,9 procent. Daarentegen verwacht ruim een derde in Vlaanderen (33,4 procent) dat extreem-rechts niet sterker zal worden bij de gemeenteraadsverkiezingen.