Boonen nagenoeg zeker van eindzege
Tom Boonen Foto: © BELGAREP
WEZET - Jan Kuykcx (Davitamon-Lotto) heeft de vierde etappe van de Ronde van België gewonnen, een rit over 232 km van Londerzeel naar Wezet. Kuykcx sprong weg in de slotkilometer en behield aan de finish nog enkele meters voorsprong op Steven Caethoven en de Nederlander Stefan Van Dijk. Tom Boonen werd 4de en blijft leider.
Van bij de start lag het tempo in de groep zeer hoog. Na goed 59 kilometer wedstrijd gingen 12 renners in de aanval. Dat waren Nico Mattan, Preben Van Hecke, Frederik Willems, Nico Sijmens, de Rus Dmitri Konyshev, Sjef De Wilde, Igor Abakoumov, de Brit Jeremy Hunt, de Nederlanders Niels Scheuneman met Niki Terpstra en de Fransen Christophe Agnolutto met Gilles Canouet. Zij boekten een maximale voorsprong van een kleine zes minuten.

Op de beklimming van de Halembaye, op iets meer dan veertig kilometer van de eindmeet, versnelde Van Hecke met in zijn wiel Abakoumov en Konyshev. Wat verderop sloten ook Canouet, Willems, Scheuneman en Tersptra bij de drie leiders aan. De grote groep, waarin QuickStep-Innergetic van leider Boonen het tempo regelde, volgde toen op iets minder dan drie minuten. Frederik Willems moest zijn metgezellen laten rijden zodat Preben Van Hecke plots virtueel leider werd.

Bij het ingaan van de plaatselijke ronde van 28 kilometer volgde het peloton op 2:38. Tijdens de laatste beklimming van de Halembaye moesten de twee Nederlanders er even af. De voorsprong van de zes leiders slonk zienderogen. Op anderhalve kilometer van de finish sloot het peloton aan bij de leiders. Jan Kuyckx versnelde op zowat 500 meter van de eindmeet en kon iedereen achter zich houden.

Morgen wordt de Ronde van België afgesloten met de rit Wezet-Putte over 176 kilometer.