Soepeler regels voor autokeuring
Vanaf 1 mei volstaat ook voor auto’s van vijf of zes jaar oud een tweejaarlijkse keuring, op voorwaarde dat ze minder dan 100.000 kilometer op de teller hebben.
Daarmee treedt een tweede fase in werking van de hervorming van de autokeuring. Vorig jaar al werd het verplichte techische nazicht versoepeld voor wagens van vier jaar. Terecht, zegt het kabinet van minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A). ‘Van de wagens die voor de eerste keer een keuring ondergaan, wordt slechts vijftien procent afgekeurd. Het overgrote deel - het afgelopen jaar waren dat er 134.561 om precies te zijn - voldoet aan alle vereisten.’ Die wagens moeten pas na twee jaar terug gekeurd worden.

Vanaf 1 mei kunnen ook wagens van vijf of zes jaar oud een keuringsbewijs voor twee jaar krijgen. Dat betekent een versoepeling voor nog eens 170.000 wagens. Voor wagens van zeven jaar en ouder, en voor wagens met meer dan 100.000 kilometer op de teller, verandert niks: zij moeten elk jaar naar de keuring.

Minister Landuyt verwijst naar Test Aankoop, dat destijds concludeerde dat de keuringcentra wel vaak controleren, maar onvoldoende accuraat. ‘Doordat ze minder wagens moeten keuren, heeft Goca (dat de keuringscentra groepeert, red.) voortaan meer tijd voor de controles. Bovendien jagen we de mensen niet langer onnodig op kosten’, zegt Landuyt. Een jaar geleden al voorspelden de keuringscentra dat de versoepeling uiteindelijk banen kan kosten. Landuyt betwist dat: ‘Vrachtwagens worden net meer gecontroleerd, onder andere met verplaatsbare keuringscentra. Mijn doel is niet de keuringscentra tevreden te stellen, wel de veiligheid verhogen.’