JERUZALEM - Het rapport van een Israëlische onderzoekscommissie over de mislukkingen van de oorlog van vorige zomer tegen Libanon is zeer kritisch voor de Israëlische premier Ehud Olmert, maar zijn ontslag wordt niet gevraagd. Dat heeft een Israëlische privételevisiezender, die een kopie van het rapport heeft kunnen bemachtigen, zaterdag bericht.
Het rapport wordt maandag publiek gemaakt. Volgens de zender '10' krijgt Olmert kritiek voor de 'overhaaste en onhandige' manier waarop hij de beslissing nam om een offensief te ontketenen tegen de sjiitische Hezbollahmilitie in Libanon. Het wordt ook betreurd dat de eerste minister zich tijdens alle gevechten liet beïnvloeden door de algemene staf van het leger, zonder daarbuiten advies in te winnen en zonder over een langetermijnvisie te beschikken.

Het rapport vraagt niet expliciet dat Olmert zou opstappen. Onder aanhaling van intimi van de premier stelt de privételevisiezender dat Olmert ook niet de bedoeling heeft om af te treden. Hij zou zich verdedigen met het feit dat hij de steun had van zijn ministers en van het Israëlische parlement om de oorlog te beginnen.

Het rapport is minder streng voor minister van Defensie Amir Peretz. Die krijgt vooral kritiek voor zijn 'totaal gebrek aan militaire ervaring', wat hem verhinderde om tijdens de gevechten een actieve rol te spelen.