HATCH - Onder luid applaus van fans is zaterdag in de Amerikaanse staat New Mexico de as van de overleden acteur James Doohan in de ruimte geschoten. Toepasselijk, want Doohan gaf jarenlang gestalte aan ingenieur Scotty uit de legendarische sciencefictionreeks Star Trek.
Zijn weduwe, vrienden en talrijke bewonderaars van Star Trek maakten de verplaatsing naar New Mexico om de lancering van de definitieve ruimtereis van 'Scotty' bij te wonen. James Doohan, die twee jaar geleden op 85-jarige leeftijd overleed, had de uitdrukkelijke wens geuit om na zijn overlijden in de ruimte te worden geschoten.

De lancering werd verscheidene keren uitgesteld, maar zaterdag was het plots zover. Enkele grammen as van de acteur werden met een raket van Space Services Inc. gelanceerd. De raket van de gespecialiseerde firma bevatte ook capsules met assen van tweehonderd andere mensen, onder wie de astronaut Gordon Cooper.

Intergalactische uitvaarten worden steeds populairder in de Verenigde Staten. Een gram as de ruimte insturen, kost 495 dollar. Vanaf 2009 wil Space Services Inc. ook menselijke overblijfselen lanceren. De kostprijs daarvan zou oplopen tot 12.500 dollar.

Star Trek is de voorbije veertig jaar uitgegroeid tot een cultfenomeen in de westerse populaire cultuur. Ook Scotty zelf heeft intussen mythische allures gekregen. Want hoewel de zin nooit werd uitgesproken in de serie, zal hij voor eeuwig geassocieerd worden met de overbekende oneliner 'Beam me up, Scotty.'