De film 'Dimanche à Kigali' van de Canadese cineast Robert Favreau heeft zaterdag op het 15de filmfestival Open Doek in Turnhout de Amnesty Award in de wacht gesleept. De prijs is bestemd voor de film die op een originele en markante manier de mensenrechten in beeld brengt.
Het was de derde keer dat de prijs werd uitgereikt. De jury, die bestond uit onder meer journalist Martin Heylen en entertainer Pieter Embrechts, koos de film uit zes kandidaten.

De film gaat over de relatie tussen een blanke journalist en een Rwandese vrouw met een gemengde Hutu-Tutsi achtergrond. Het liefdesverhaal speelt zich af temidden van de burgeroorlog die in alle hevigheid losbarst. De prent is gebaseerd op het boek van Gil Courtemanche, 'Un Dimanche à la piscine de Kigali'.

Met zijn keuze spreekt de jury de hoop uit 'dat deze film voor een groot publiek mag getoond worden en de politieke beleidsdragers, regionaal, nationaal, Europees en internationaal terug even het schaamrood op de wangen mag geven, om de gepaste conclusies te trekken voor brandhaarden waar op dit moment dezelfde gruwel plaatsvindt als in Rwanda 13 jaar geleden.'

Het filmfestival Open Doek loopt nog tot 29 april.