BRUSSEL - Het Platform voor Vrije Meningsuiting en CLEA (Comité liberté d’expression et d’association) heeft zaterdag in Brussel een solidariteitsmanifestatie gehouden naar aanleiding van de eerste verjaardag van de arrestatie van Bahar Kimyongür in Nederland. Er waren in de buurt van de beurs zo’n 150 manifestanten aanwezig en alles verliep bijzonder rustig.
Bahar Kimyongür, een Belg van Turkse oorsprong, werd in ons land veroordeeld tot een straf van vijf jaar. Hij moest vijf jaar de cel in voor lidmaatschap van een terroristische organisatie omdat hij werkte voor het Brusselse informatiebureau van de DHKP-C, een marxistische oppositiepartij die tot 2004 door België werd erkend maar dan op de lijst van terroristische organisaties terechtkwam.

Het Hof van Cassatie vernietigde op 19 april echter het arrest dat zeven DHKP-C-leden, onder wie Kimyongür, veroordeelde tot celstraffen. Daardoor zijn ze nu terug op vrije voeten. Bovendien zal de hele zaak opnieuw worden behandeld door het hof van beroep van Antwerpen.

'De manifestatie van zaterdag is daardoor een feest voor de bevrijding van Bahar geworden en de start van een nieuwe campagne tegen de antiterrorismewet', luidt het. 'Het Platform voor Vrije Meningsuiting veroordeelt terroristische daden, maar klaagt de Belgische antiterrorismewet aan omdat die de deur openzet voor het criminaliseren van politiek en sociaal activisme.'

De manifestanten voerden om 16 uur eerst actie op de trappen van de Beurs. Daarna zakten ze af naar het BeursKafee voor een solidariteitsmarathon. Er staan muzikale acts op het programma, afgewisseld met sprekers en dichters. Om 18 uur volgt nog een optreden van Rey Cabrera van de Buena Vista Social Club.