ANTWERPEN - Eén van de klassieke pijnpunten bij grootschalige en multidisciplinaire rampenoefeningen is en blijft de gebrekkige communicatie. Dat was ook zaterdag het geval bij een oefening op het domein van het Provinciaal Instituut voor Brandweer en Ambulancieropleiding (PIBA) te Ranst in de provincie Antwerpen.
Volgens het vooraf uitgewerkte scenario was er brand ontstaan in een fabriek. De vlammen sloegen over op een chloortank. Door de aangestraalde warmte ontstond een chloorlek. Bij dat eerste incident vielen 15 slachtoffers. Door de grote geur-en rookhinder brak er paniek uit in een nabijgelegen dorp. In de verwarring deed zich een ernstig verkeersongeval voor met een bus, gevuld met passagiers, en een aantal wagens. Bij de klap vielen nog eens 35 gewonden.

Het PIBA organiseerde voor de tweede maal zo een rampoefening. Die heeft deels tot doel de cursisten van de postgraduaatopleiding rampenmanagement te testen en tegelijkertijd de verschillende hulpdiensten de kans te geven om multidisciplinaire verzorgingen en evacuaties te oefenen. Tussen de 250 en 300 mensen namen deel.

Volgens Ronald Ackermans van het PIBA verliep de oefening vlot en werd er goed samengewerkt tussen de verschillende hulpdiensten, maar mogen de diensten niet blind zijn voor een aantal factoren. Zo verliep de communicatie zoals doorgaans bij oefeningen nog te stroef en werd duidelijk dat de internetverbindingen moeten worden uitgebreid. 'Nu heeft bijvoorbeeld de politie de mogelijkheid om ter plaatse data te verzamelen via het internet, maar de andere diensten hebben die mogelijkheid nog niet. Dat zijn dingen die we aan de beleidsmakers moeten meegeven', aldus Ackermans.

De rampenoefening werd onder meer bijgewoond door een delegatie van het Antwerpse provinciebestuur en de directeur-generaal van het federale departement Binnenlandse Zaken.