Verdachte pleit onschuldig aan moord
Foto: belga
BRUSSEL - De Poolse openbare aanklager heeft de zeventienjarige Poolse jongeman die gisteren opgepakt werd in Suwalki in verdenking gesteld van de moord op Joe Van Holsbeeck. De verdachte pleitte onschuldig op de aanklacht van moord of medeplichtigheid aan roofmoord. Hij beweert dat hij niet meer weet wat er precies gebeurd is.

,,Hij ontkende zijn betrokkenheid bij de feiten niet, maar pleitte onschuldig", verklaarde Renata Mazur, de Poolse openbare aanklaagster, aan het Poolse nieuwsagentschap PAP. ,,Hij beweert dat hij het niet meer weet'', vervolgde ze. Verwacht wordt dat een arrondissementsrechtbank in Warschau de aanhouding van de jongeman zal bevelen en de uitleveringsprocedure aan België zal starten.

Broer aangehouden

De Brusselse raadkamer heeft vandaag de aanhouding bevestigd van de oudere broer van de vermoedelijke moordenaar van Joe Van Holsbeeck. De man wordt verdacht van roofmoord. Hij zou de diefstal hebben bevolen. Het parket van Brussel heeft eerder de arrestatie van de verdachte nooit willen bevestigen.

Vandaag werd door het Brusselse parket ook bevestigd dat de verdachte al eerder bekend was bij het Belgische gerecht. In 2003 werd een dossier over de jongeman overgemaakt aan een Brusselse jeugdrechter. Die nam toen geen plaatsingsmaatregelen tegen de jongen.

De nu 17-jarige verdachte werd in 2004 bij verstek - hij was toen naar Polen gevlucht - wel veroordeeld door de jeugdrechtbank. Die legde de jongen strafmaatregelen op. Welke feiten de jongen toen ten laste gelegd werden, is niet bekendgemaakt.

'Problemen rond uitlevering'

Volgens een aantal Poolse juristen zou de uitlevering van de moordverdachte aan België juridische problemen kunnen stellen. Het Poolse persagentschap PAP citeerde Marian Filar, een juridische expert: ,,Het is een grondwettelijk vraagstuk, te weten of Polen haar eigen staatsburgers kan uitleveren die beschermd zijn door de grondwet'', aldus de expert.

Hij herinnerde eraan dat het Pools grondwettelijk hof in april 2005 de onverenigbaarheid had vastgesteld tussen het Europese aanhoudingsmandaat en de Poolse grondwet. Het grondwettelijk hof gaf de wetgever tot 1 oktober 2006 om de Poolse wetgeving in overeenstemming te brengen met de beschikkingen van de Europese Unie. ,,Nu bevinden we ons in een toestand van juridische blokkade'', is Filar van oordeel.

Janusz Kaczmarek, het hoofd van het Poolse parket, had gisteren nochtans verzekerd dat de verdachte in België zal kunnen berecht worden. ,,Volgens de procedures van het Europees aanhoudingsmandaat, zal de man in België voor de rechter kunnen terechtstaan. Zijn straf zal hij in Polen moeten uitzitten'', aldus Kaczmarek. ,,Het is natuurlijk een Poolse rechtbank die de eindbeslissing neemt, maar ik geloof niet dat de rechtbank een andere beslissing zal nemen.''

Andere juridische experten zijn van oordeel dat, in afwachting van een wijziging van de Poolse wetgeving, het de Europese wetgeving is die van kracht is.

Speurders naar Polen

Twee speurders van de Belgische federale politie zijn vandaag naar Polen vertrokken met een Europees Aanhoudingsbevel op naam van de opgepakte dader.

Gisteren zou al een kopie van het Europees Aanhoudingsbevel zijn overgemaakt aan de Poolse autoriteiten maar de twee federale agenten vertrekken nu met het originele document. Dat zou kunnen meebrengen dat de uitlevering van de 17-jarige vermoedelijke doder al over enkele dagen plaatsvindt. Ondertussen zullen de twee speurders vermoedelijk de jongeman al een eerste maal proberen te verhoren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig