JERICHO - De Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat heeft zaterdag internationaal ingrijpen geëist om de belegering van de Geboortekerk in Bethlehem en het kantoor van president Arafat in Ramallah te beëindigen. Erekat richtte zijn oproep tot de VN, de Europese Unie, de VS en Rusland. Volgens hem wil Israël helemaal geen eind maken aan de belegeringen.
Overleg op zaterdag over het stopzetten van de belegering van de Geboortekerk leverde niets op. Het overleg gaat zondagmiddag verder.

De Palestijnse onderhandelaar Salah al-Taamari mocht zaterdag wel even vanuit Bethlehem naar Ramallah om met Arafat te overleggen. De Israëli's wilden na al-Tamaari's terugkeer niet meteen verder praten omdat er een aanslag was geweest op joodse kolonisten in de bezette gebieden. Daarbij werden vier joden en één van de Palestijnse daders gedood.

Ook de Saudische kroonprins Abdullah, de feitelijke machthebber in Saudi-Arabië, heeft in Texas de Amerikaanse president Bush voorgesteld om een internationale vredesmacht te sturen. Dat voorstel maakt deel uit van een aangepast vredesplan van de kroonprins. Andere punten zijn een onmiddellijke stopzetting van het Israëlische offensief in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook en een terugtrekking uit alle gebieden die Israël na 1967 veroverde. De Saudische kroonprins Abdullah heeft er bij Bush ook op gewezen dat de onderhandelingsscenario's waar de Amerikanen mee werken door de gebeurtenissen zijn achterhaald. De gewelddadige acties van de Israëli's in de bezette gebieden hebben het plan voor een wapenstilstand van CIA-directeur George Tenet aan flarden geschoten, aldus Abdullah. Er moet volgens hem een nieuwe formule worden gevonden om de partijen over een vredesregeling te laten onderhandelen.

Saudi-Arabië verlangt van Bush dat hij de traditionele Amerikaanse partijdigheid ten gunste van de joodse staat laat varen en meewerkt aan de uitvoering van VN-resoluties. Die eisen al sinds 1967 dat Israël de bezette gebieden ontruimt. Abdullah waarschuwde dat de Arabische wereld dreigt te "exploderen van woede" wegens de Israëlische invasie in de Palestijnse gebieden. De Amerikaanse belangen in de regio staan op het spel, meende de kroonprins.